ВНИМАНИЕ! 15 нови и изключително опасни наркотици плъзнаха на БГ пазара! И вашето дете може да посегне към тях, а последиците са страшни!

Новини за 06.07.2017

15 вида непознати за българския пазар наркотици са регистрирани през миналата година от Националния център по наркомании. Новите дроги са в пъти по-силни от познати до този момент, а част от случаите на агресия сред младите се дължат именно на системната им употреба, твърдят специалистите, информира bTV. ​​​​​​​ В Европа новите видове дроги са над 300. Д-р Пламен Попов, директор на центъра по наркомании, заяви, че възрастта на младежите, употребяващи тези наркотици, пада на моменти до 12-13 години. По думите му причина за това е и експериментаторската природа на децата, но и непремереното говорене по медиите.

Новите дроги са най-често синтетични канабиноиди - имитират канабис и се предлага във форма за пушене. Петьо Петков от СДВР добави, че цената им е ниска - от 2 до 10 лв.   Подобни наркотици водят до отключване на параноични, шизофренни и агресивни прояви.

В САЩ преди две години китайският метаамфетамин флака доведе до десетки потресаващи случаи. Проблемът доби размер на епидемия, докато хора халюцинираха по улиците, блъскаха се в коли и стъкла. Хората, употребили флака първоначално смятат, че получават свръхсили. Поведението им е неадекватно, понякога животинско. Проявите на надрусани с новата дрога попаднаха в интернет, а експертите определиха случващото се като епидемия. Само за месец в щата Флорида има 18 смъртни случая от този наркотик. Близо 300 нови дроги са се появили в Европа в периода 2013 г. - 2015 г., сочи последният доклад по темата. Най-голям дял са канабиноидите - психотропни вещества, произведени от човека, които се впръскват в изсушена листна маса. Действието им е  в пъти по-силно от познатата марихуана, може да се стигне и до смърт, посочват и от Американския институт за злоупотреби с наркотици. Сред най-опасните нови дроги е и т.нар. "Билка" - комбинация от синтетични наркотици, която води до остро токсично състояние с припадъци, епилептични състояния, а понякога и смърт. Новите наркотици имат канцерогенно влияние и са все по-увреждащи. Като най-страшна последица експертите отчитат факта, че влияят на мозъка и на психиката. Психиатърът Катерина Кабалиева е категорична, че новите наркотици отключват агресивни епизоди и психотични разстройства.   

 

https://www.blitz.bg/obshtestvo/15-novi-i-izklyuchitelno-opasni-narkotitsi-plznakha-na-bg-pazara-i-vasheto-dete-mozhe-da-posegne-km-tyakh-a-posleditsite-sa-strashni_news527088.html

Кратък линк

Още Новини