!!! И отново за наргилето: Проф.Костов: Илюзията, че наргилето е безвредно, е най-страшна

Новини за 28.08.2017

Хората жестоко се заблуждават, че водата филтрира токсините, казва проф. Коста Костов, началник на Клиниката по белодробни болести на ВМА. 

- Проф. Костов, вие сте сред най-отдадените на каузата срещу тютюнопушенето и лекар, който всеки ден се среща с последиците от него. По- безвредно ли е пушенето на наргиле, което се превръща в мода особено сред младежите?
- Необяснимо е, но дори в цивилизования свят се шири такова мнение. Който си го мисли, се намира в голямо заблуждение. Пушенето на наргиле не само не е по-безвредно, а дори може да бъде и по-вредно от пушенето на цигари.

- Защо? 
- Най-често в смесите за пушене има тютюн, към който може да са добавени различни билки, а водата се ароматизира по разнообразни начини или се замества със сок, ароматично вино или някакъв друг алкохол, защото принципът на наргилето е преминаване на дима през течна среда. Хората се заблуждават, че водата играе ролята на филтър на вредните вещества. Пълна илюзия е това! Не се получава никакво филтриране на отровите в дима от наргилето.

- Все едно ли е тогава от здравословна гледна точка дали човек пуши цигара, или наргиле? 
- О, не. Макар пиковите концентрации на никотина в кръвта при пушене на цигари и наргиле сумарно не е така. При традиционната цигара се прават средно двадесетина вдишвания, а при една сесия на наргилето вдишванията обикновено са някъде между 150 и 200. Така димът, поеман при пушенето на наргиле, може да бъде десетки пъти повече, отколкото от цигара. Логично е, че това означава и много повече отрови - като количество, като качество и като състав, в сравнение с обикновена цигара. Така че е голяма фикция особено сред младите, че това е безобидна мода, от която няма причина да изостават.

- Как се стигна до масово отваряне на такива заведения у нас? 
- Свидетели сме на процес, при който към епидемията от пушене на цигари се добавя епидемия от пушене на наргиле, въпреки че това не е типичен елемент от западните нрави. Навлиза широко на Запад с прехвърлянето на традиции от друга култура. Стигна се дотам, че между 20 и 40 процента от младите хора в западните държави редовно или епизодично пушат наргиле.

- Какво може да ги привлича? - Фалшивият социален ореол на наргилето като нещо по-безвредно, изглежда, е изключително изкусително за младите хора. А в същото време е доста успокояващо за родителите поради тяхното незнание за рисковете. Заблуждаващото е, че тази практика се представя едва ли не като нещо абсолютно безопасно – децата, вместо да палят цигара, пушат билки, треви... Голяма илюзия, която трябва да се разсее.

- Ако допуснем, че в сместа изобщо няма тютюн, пушенето на наргиле става ли безвредно? 
- Дори да няма тютюн, самият процес на подготовка на дима залага достатъчно много вредности. При горенето в наргилето се развива температура от около 900 градуса, докато при цигарите тази температура е 2 пъти по-ниска. Това увеличава концентрацията на металите в дима от наргилето – олово, кадмий и др. Горенето на въглените произвежда и въглероден окис, който сам по себе си е много вреден за организма. Въглеродният окис и никотинът съставляват най-голяма част от тютюневия дим – както от цигарата, така и от наргилето. Само от въглеродния окис някое дете може да изпадне в състояние на замайване или дори да припадне. 

Всички трябва да запомнят: не съществува понятие като безвредно наргиле. Това е мит!https://www.24chasa.bg/novini/article/6409861

Кратък линк

Още Новини