Български математици грабнаха 12 златни медала в Хонг Конг

Новини за 05.09.2018

С 12 златни медала се завръщат на 4 септември от Хонг Конг, където се проведе традиционната международна олимпиада по математика българските участници.

Към златото те прибавиха 9 сребърни и 1 едно бронзово отличие след като за по-малко от 2 часа успяха да намерят правилните решения за 30 задачи от областите логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия и комбинаторика.

Златните медали са за  столичаните Алек Ангелов, Александър Николов, Борис Бабев, Давид Цаков, Христо Ценев, Ивайло Маринов, Камен Пехливанов, Мартин Матов, Огнян Огнянов и Радостин Железчев. Компания им правят старозагорецът Любен Карбанов и представителят на Русе Николай Радев. Българският тим е от 22 хлапета от училища в  София, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Казанлък и  Русе.
Сред носители на сребро са сестрите на златните Радостин и Алек : четвъртокласнничката  Калина Железчева и второкласничката Ема Ангелова, награждаването ще бъде на 3 септември.Победителите ще вземат участие и в  шампионския турнир на 29 декември 2018 г., който ще се проведе в индонезийската столица  Джакарта, коментира ръководителят на националния ни отбор Любомир Любенов.

Той уточни че за четвъртокласника от София Огнян Огнянов това е пето златно отличие за година, а за едва 7-годишният Мартин златният медал е втори.Във финалното състезание са участвали 637 математици от 15 страни по света.

  https://www.monitor.bg/bg/a/view/bylgarski-matematici-grabnaha-12-zlatni-medala-v-hong-kong-143249

Кратък линк

Още Новини