Родители искат забрана за продажбата на енергийни напитки на деца

Новини за 07.02.2019

Националната асоциация „Подход за семейството“ настоява да се забрани продажбата на енергийни напитки на непълнолетни младежи.

На пресконференция в БТА организацията изрази позиция, че е крайно време да се обърне внимание на този проблем, който ставал все по-голям сред обществото.

Зам.-председателят на асоциацията и главен координатор за София и региона Ивайло Тинчев обоснова това искане – вече имало случаи на деца, които получават сърдечни удари заради прекомерна употреба на енергийни напитки.

Тинчев се позова на изследвания, според които употребата на енергийни напитки влияела на физическото и психическото развитие на децата.

По думите му забранителният подход не е добър, но в случая цялото внимание трябва да падне върху подрастващите, а не върху пазарни интереси и лобиране.

„Знаем, че това ще е в противоречие на маркетинговите стратегии на някои компании, но децата са по-важни“, категорично заяви той.

Председателят на „Подход към семейството“ и координатор на област Бургас Нели Тончева заяви, че борбата срещу разпространението на енергийни напитки сред непълнолетни е един от основните приоритети на асоциацията.

Тончева представи и мисията на организацията – да насърчава и подпомага обществото с дейности, които да подкрепят брака; да подпомага семействата за запазване на основаните на традиционни семейни ценности отношения; да насърчава родителите да възпитават децата си съобразно техните съображения, като и да защитят интересите на родителите и децата като равнопоставени и имащи еднакви човешки права.

Конкретната тема на пресконференцията беше свързана с проекта за „Национална стратегия за детето – 2019-2030 година“. Родителите се обявяват твърдо против стратегията и искат тя да бъде изцяло отхвърлена.

 

 

http://newsbul.com/%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%B0?fbclid=IwAR2vPZKeDggvDRalRAHEhrTGp...

Кратък линк

Още Новини