Варна посреща чудотворна икона на Богородица

Новини за 23.01.2018

Чудотворната икона на Богородица „Одигитрия Байталска“ пристига за поклонение във Варненската и Великопреславска епархия в края на седмицата. Светинята, която е гостувала няколко пъти у нас, ще бъде посрещната тържествено на 27 януари във варненския катедрален храм „Св. Успение Богородично“. На следващия ден там ще бъде отслужена Божествена света литургия, а на 29 януари е предвиден молебен в храма „Св. Атанасий“, съобщиха от митрополията.

През следващите дни иконата ще обиколи различни градове в епархията. На 30 януари пред нея ще могат да се поклонят вярващите в Шумен, където в храма „Св. Три Светители“ е предвидена Божествена света литургия.

Програмата включва молебени в храмовете в градовете Добрич, Генерал Тошево и Велики Преслав – на 31 януари и на 1 февруари, а на 3 февруари - и в храма „Успение Богородично“ в Търговище.

Одигитрия (в превод от гръцки – Пътеводителка)  е сред основните типове изображения на Божията майка с младенеца на ръце. Гостуващата икона носи името на украинското село Байтали, в Ананиевски район на Одеска област, където се съхранява в манастира „Рождество на света Богородица“.

Години наред е била изгубена и е открита през 2005 г. Според преданието преди 200 години манастирът е бил опожарен от турците и монасите са я скрили, за да я запазят. След реставрацията от иконата потекло миро и болни деца, които се докоснали до нея, оздравели. Затова я канонизирали като чудотворна.

Според монасите в манастира иконата помага на вярващите за изцеление от всякакви недъзи, на бездетни семейства да се сдобият с рожба, на синове и дъщери да се върнат в домовете си,  както и за успешно приключване на съдебни спорове.

 

http://www.kmeta.bg/varna-posresta-chudotvorna-ikona-na-bogorodica

Кратък линк

Още Новини