В България откриха зъб, датиран отпреди 7,25 милиона години

Новини за 16.06.2017

Досега, повечето учени - археолози смятаха, че нашите праотци са дошли от Африка, но малък екип български изследователи намериха доказателства за произхода на Homo sapiens на територията на България, възстановявайки фосили от пресъхналото речно корито край село Рупките, на север от Чирпан, съобщава Франс прес.
През 2002 г., петгодишният внук на местния палеонтолог-любител Петър Попдимитров намира нещо, което прилича на вкаменелост на зъб с три корена.
"Но зет ми, който е зъболекар, ми каза, че това вероятно е човешки зъб", продължава той.
Агенцията припомня, че германски войници през Втората световна война, копаейки бункери в България са откривали подобни челюсти, което е потвърдено и от екипа на проф. Мадлен Бьоме от университета в Тюбинген, Германия.
"Т.нар. грекопитек от Чирпан е датиран отпреди 7,25 милиона години. Това променя досегашните теории, че всички наши предци идват от Африка. Напротив, заедно с фосил, намерен край Атина, откритието вероятно означава, че човешкият род е тръгнал от нашите места, а после се е преместил в днешна Африка", твърди проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей.
В момента Спасов и шефът на парижката лаборатория по еволюция на човека д-р Дени Жераадс продължават разкопките в търсене на още останки на загадъчния човешки братовчед.
Най-близкият съвременен родственик на човека е шимпанзето. Кога е започнало отделянето на човешката линия от тази на шимпанзето и къде е живял последният им общ предшественик, е въпрос, широко разискван в палеоантропологията. Според съвременните теории разделянето е станало преди около 5-8 млн. години и това се е случило в Африка.
 

 

http://www.dnes.bg/science/2017/06/16/bylgariia-liulka-na-chovechestvoto-dokazatelstvoto-zyb.344478

Кратък линк

Още Новини