Виетнамски полицаи заловиха хероин за 3 млн. долара, скрит в пакетчета чай

Новини за 04.01.2018

Виетнамски полицаи заловиха хероин, скрит в пакетчета чай и внесен контрабандно от Лаос, съобщиха държавни медии. Това е най-голямата заловена пратка с този наркотик в комунистическата държава. Виетнам е ключов транзитен пункт в „златния триъгълник” на нарко търговията – регион, който обхваща части от Лаос, Тайланд и Мианмар. Регионът е втори по производство на наркотици в света и е пълен с метамфетамини, опиум и хероин – рафинираният продукт от опиумен мак

Полицаи са заловили във вторник в северната планинска провинция Диен Биен 44-годишен мъж и около 40-годишна жена със 170 кг. хероин в багажниците на мотоциклетите им.

Наркотиците били внесени контрабандно от Лаос и пакетирани в кутии с тайландски чай, според полицейския в. „Конг Ан Нан Дан”.

„Операцията беше много успешна, заловено беше изключително голямо количество хероин”, пише в съобщението, което цитира Ле Конг Бин – зам.-началник на полицията в Диен Биен.

Хероинът трябвало да бъде транспортиран през Виетнам към трета страна.

Виетнам граничи с Китай – най-големият световен пазар на наркотици, но има и дълга брегова линия, откъдето може да се стигне до Индонезия, Филипините и Австралия, които също са големи пазари на дрога. Виетнам има едни от най-строгите закони срещу наркотици, които предвиждат и смъртно наказание за осъдени.

Всеки признат за виновен в притежаване на повече от 600 г. хероин или над 20 кг. опиум може да получи смъртна присъда.

Нарко лабораториите в „златния триъгълник” произвеждат рекорден брой хапчета и кристали метамфетамин, които се прехвърлят от Югоизточна Азия чак до Европа и Австралия, където има най-много наркомани на глава от населението, които използват метамфетамин на кристали.

Мианмар е сърцето на търговията с метамфетамини. Там се произвеждат опиум и хероин, както и в съседен Лаос, но и в двете държави плантациите с мак постепенно намаляват.

 

http://news.bnt.bg/bg/a/vietnamski-politsai-zalovikha-kheroin-za-3-mln-dolara-skrit-v-paketcheta-chay

Кратък линк

Още Новини