Внимание родители: нова опасна дрога убива деца

Новини за 24.11.2017

Нова опасна дрога убива деца. 

29 души вече са намерили смъртта си след употребата й, съобщава БНТ. Наркотичното вещество MDMB- шмика е изключително популярно сред тийнейджърите в страната. То обаче води до тежки последствия за организма и дори до фатален край, предупреждават от пловдивската полиция. 

Само за периода от 2014 до 2016 година в страни от Западна Европа 29 души са намерили смъртта си след употребата му, а случаите на тежки натравяния са повече от 50. Наркотикът може да бъде поръчан и по Интернет. 

Най-разпространеният в момента наркотик- MDMB - шмика основно идва от Китай. Самата субстанция е без специфична миризма. При употреба се разрежда с ацетон. „С разграденото като течност вещество се напръсква билковия чай. Така е наречен на жаргон. Напръсквайки тази растителна маса, последствие се разпространява с цел пушене“, обясни началникът на група „Наркотици“ към Областна дирекция на МВР- Пловдив Тодор Гарджев.

 

Опасното вещество си пробива път на пазара заради лесния достъп и поне три пъти по-ниската цена от цигара марихуана, например. Цената е средно между 3-5 лева, което е много евтино, добавя Гарджев. Новият вид дрога не оставя следи в урината, затова съветът на специалистите е да следят реакциите и промените в поведението на младите хора. Приемащите шмика не могат да контролират действията си и стават агресивни. Често новата дрога предизвиква загуба на съзнание, кома, обездвижване на крайниците, гадене, повишено сърцебиене, спадане на телесната температура, предупреждава Тодор Гарджев. 

От Общинския съвет по наркотични вещества в Пловдив разказват, че възрастта на тийнейджърите, употребили дрога за първи път, скоростно пада. Докато преди години първите опити са били на 15-16 години, то сега в момента статистиката показва, че това започва от 13, 14 години, като даже има и 12-годишни, каза психологът към Общински съвет по наркотични вещества Галя Минчева. 

В Пловдив от началото на годината са задържани над 30 дилъри на опасното вещество, а заловеното количество е над килограм и 800 грама.

 

https://www.blitz.bg/obshtestvo/ekspert-ot-mvr-29-veche-umryakha-ot-nay-novata-kitayska-smrtonosna-droga-eto-kak-da-predpazite-detsata-si-ot-neya_news560029.html

 

 

Кратък линк

Още Новини