Всеки втори, хванат от КАТ – солидно почерпен

Новини за 26.10.2017

Над 20 хил. българи са хванати да карат без книжка от началото на годината. Близо 11 000 пък са седнали зад волана след употреба на алкохол, като половината са били пияни – с концентрация на алкохол в кръвта над 1.2 промила, по данни на "Пътна полиция". За 2289 е установено, че управляват превозно средство след употреба на наркотици. 
 
"95% от ПТП-тата стават по вина на водачите – заради превишена скорост, отнемане на предимство, навлизане в насрещното, неправилни маневри, употреба на алкохол", посочи комисар Бойко Рановски, началник на "Пътна полиция" на семинар за пътната безопасност "Към визия "нула" жертви от ПТП".
 
За деветте месеца на годината контролните органи са издали 735 000 документа за налагане на санкции, като в сравнение с 2016 година има увеличение, отчете той. 11 413 МПС-та пък са с отнети регистрационни табели. От май 2016-а насам регистрацията на 860 хил. превозни средства е прекратена заради липсата на задължителната "Гражданска отговорност", като е възстановена след плащане на едва 72 хил. от тях.
 
Комисар Рановски съобщи, че са водени разговори с Пътната агенция при изграждане на нови участъци от магистрали да има система за контрол на средната скорост. Такава е имало на АМ "Люлин", но от около година не работи. В момента има сключен договор за изграждане на подобна система в участък между Пловдив и Карлово. 
 
По думите му част от произшествията могат да бъдат избегнати, ако редица съоръжения край пътя се обезопасят. 
През първите девет месеца на годината са станали 268 произшествия с удар в крайпътно дърво, при които са загинали 55 души и са ранени 335. 18 са жертвите, катастрофирали в крайпътно съоръжение, 14 са загинали при удар в ограда, 13 – в стълб, 3-ма – при сблъсък с билборд. 
 
Всяка година "Пътна полиция" посочва участъците с концентрация на ПТП-та. Рановски каза, че е подета инициатива да бъдат обезопасени поне магистралите като за начало.
 
До Нова година се очаква по договор да бъдат доставени 28 преносими и стационарни камери за контрол на пътя. Скоро ще бъдат обявени процедури за други около 50.
 
Тече и процедура за изграждане на Единен център за обработка на нарушенията, в който ще постъпват всички заснети нарушения.
 
В края на годината пък се очаква да заработи системата, която ще свърже "Пътна полиция" и нотариусите. Тя ще позволи договорът за покупко-продажба на автомобила да не се представя на хартия, а тази информация да се получава по електронен път.
 

 

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2017/10/26/droga-alkohol-vseki-vtori-hvanat-ot-kat-solidno-pocherpen.357335

Кратък линк

Още Новини