Д-р Снежа Златева: нова, страшна дрога стана модерна сред учениците! Зарибяват ги в дискотеки

Новини за 26.10.2017

Опасна нова мода набира скорост сред подрастващите, които посягат към дрогата. В дискотеки и барове те се друсат със смес от опиати вместо с чисти наркотици, алармира началникът на клиниката по токсикология във Военноморска болница-Варна и председател на сдружение „Живот без алкохол“ доц. д-р Снежа Златева, пише "Труд". 

От май до октомври тази година с остри интоксикации след употреба на дрога в клиниката са били лекувани 20 деца, най-малкото от които е било едва на 11 г. 12 от пациентите са получили тежки отравяния от наркотични миксове – амфетамини, метаамфетамини и марихуана, сочи проучване, проведено по поръчка на общинската дирекция „Социални дейности“. „Често децата дори не знаят какво са приели. Смятат, че пушат марихуана, а се оказва, че в нея има букет от други опиати. Това засилва токсичния ефект и едновременно прави пристрастяването светкавично“, предупреди доц. Златева. Тя даде пример със 17-годишно девойче, което след 6- месечна употреба на примесена с други субстанции марихуана стигнало до болница след опит за самоубийство. 

Друг подрастващ пациент изпаднал в несвяст след хапче екстази, което се оказало натъпкано с коктейл от опасни вещества. Рекордът, засечен в клиниката, е микс от 6 вида опиати, въпреки че бързите тестове на урината не могат да засичат т.нар. дизайнерски дроги, обясниха медиците от токсикологията. Според тях момичетата по-често посягат към наркотиците от момчетата, а най-вече това правят деца, отглеждани от баби и дядовци или от разведен родител. 

Често учениците пазаруват евтина дрога, забъркана в мазета и гаражи от силно токсични субстанции. Те поразяват нервната и сърдечно-съдовата система и водят дори до кома. Тези рискове трябва да бъдат разяснени на децата в училище още във втори и трети клас заедно с опасностите от употребата на алкохол, настояват токсиколозите. Те посочват, че за една година във Варна има двоен скок на попадналите в болница след препиване ученици.
 

 

https://www.blitz.bg/obshtestvo/nova-strashna-droga-stana-moderna-sred-uchenitsite-zaribyavat-gi-v-diskoteki_news553435.html

Кратък линк

Още Новини