Задържаха българин заподозрян за източване на сметки на Бил Гейтс

Новини за 04.08.2017

Задържаха българина Константин Симеонов Кавръков, известен още като „краля на хакерите“, във Филипините в сряда следобед. Той е арестуван на филипинското пристанище в град Замбоанга, след като не е успял да представи пътни документи, предаде ABS-CBN. Кавръков е заподозрян, че е проникнал в банковата сметка на един от най-богатите хора на света Бил Гейтс през 2011 г., съобщава вестибг. Той е щял да се качи на ферибот в посока южния остров Тави-Тави, когато е задържан от бреговата охрана за разпит. Съобщава се, че е установена информацията, че Кавръков е същият човек, който е задържан през 2011 г. за кражба на хиляди долари от банковата сметка на основателя на "Майкрософт" и смятан за най-богат човек в света Бил Гейтс. Ден преди задържането му Константин е посетил Градския музей в Замбоанга, a Джон Марк е бил неговият гид. Той сподели пред вестибг. впечатленията си за престъпника. „Мъжът беше сам по време на обиколката в музея, запомних го, тъй като това беше последната ни група от посетители във вторник вечер. Не изглеждаше съсредоточен през цялото време, а единствените въпроси, които ми зададе бяха свързани с определени места в града." Момчето е забелязало, че Кавръков постоянно е отбягвал погледа му. "Държеше се неестествено през цялото време. На излизане го чакаше екскурзовод, който щеше да го развежда из града ни.“, коментира служителят на музея.Филипинските полицаи смятат, че той е лидер на международна престъпна група, която се занимава с клонирането на дебитни и кредитни карти. Кавръков не е имал в себе си паспорт и пътни документи. Въпреки това властите откриват у него филипинска шофьорска книжка с неговите име и снимка.Арестът на Кавръков е в резултат на засилените мерки за сигурност, наложени в пристанищната част на град Замбоанга, след като президентът на Филипините Родриго Дутерте наложи в региона състояние на извънредно положение, което ще остане в сила до края на годината.Това е третият арест на хакера. През 2015 г. той бе арестуван по обвинения в извършване на киберпрестъпления и кражби.По данни на различни правоохранителни служби Кавръков е член на "Българската суперхакерска група" от 2004 г.. Тази група е извършвала подобни измами в САЩ и Европа, а и е замесена в редица случаи на киберпрестъпления, твърдят чуждестранните медии.
Кавръков е наречен "краля на хакерите" от международната правоохранителна общност заради уменията му да краде хиляди чрез клонирани банкови карти. При задържането му през 2011 г. властите са открили у него над 90 000 щатски долара.

 

 

http://regiona.bg/index.php/bulgaria/item/22877-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B7%D1%80%D1%8F%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE...

Кратък линк

Още Новини