Инспектор Петьо Петков: Няма леки и тежки наркотици

Новини за 02.10.2017

„Някои хора съвсем спокойно говорят, че наркотиците са леки и тежки – няма такова нещо. Законодателят третира всеки вид като наркотично вещество”, каза инспектор Петьо Петков от сектор „Наркотици” към СДВР.

По думите му ситуацията сред тийнейджърите не може да се определи като бедствие, но наркотици сред тях има и се употребяват.

„За марихуаната се говори, че това е нещото, което не може да навреди, може да ти помогне, да те отпусне – митовете са невероятни”, пояснява още Петков.

Инспекторът поясни, че действието и щетите за всеки тийнейджър са индивидуални – при някои видове могат да въздействат на човек след 13-14-15 месеца, а други – до 3 месеца.

„Това е най-деликатната възраст за едно дете”, категоричен е Петков. По думите му обаче статистиката, според която България е на трето или четвърто място по употреба на дрога сред младежите е неправилна, защото децата често лъжат в анонимните анкети, за да се докажат пред съучениците си.

„Наркотиците се разпространяват по най-различни начини. Дилърът, който е в едно училище – не можем да го отличим, той е едно нормално дете”, допълва Петков.

 По думите му децата си купуват и употребяват наркотици по най-различни поводи, включително и заради финансовата страна на нещата – да бъдат лидери и за популярност.

„Симптомите за подобно нещо са различни – детето става по-немърливо към външния си вид, започва да страни от най-близките си хора”, пояснява Петков. Според него учители и родители, които познават добре децата си, ще могат да забележат предупредителните знаци, че дадено дете употребява дрога.


„Когато по един или друг начин дете попадне в такава компания и някой от тази компания е по-близък с майка си и баща си, той споделя за това, което се е случило. Родителят, който знае, много рядко споделя с другите родители”, пояснява Петков.Според Петков обаче има друг проблем – родителите често не говорят за това.

По думите му родителите или съвсем отхвърлят възможността детето им да взима наркотици, или приемат темата много присърце и започват да действат според своите разбирания и да „упражняват едно насилие” над детето си.

Видео към новината може да гледате на следния линк:
http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/petyo-petrov-njama-leki-i-tezhki-narkotici.html

 

 

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/petyo-petrov-njama-leki-i-tezhki-narkotici.html

 

Кратък линк

Още Новини