Кои са и къде действат мексиканските наркокартели

Новини за 03.10.2017

Единствената престъпна група, която направи обществено дарение на жертвите на земетресението, "Нови хора на Ел Тигре", е съюзник на най-мощната мексиканска престъпна организация. Кутии с храни бяха оставени на 23 септември по улиците на "Индепенденция" в Чиуауа, придружени от наркосъобщение: "Ние трябва да помогнем на хората".

Две години и половина след залавянето на наркотрафиканта Хоакин Гузман – Ел Чапо, картелът Синалоа, е най-голямата престъпна организация в Мексико и основен доставчик на незаконни наркотици в Съединените щати. Под негов контрол са 10 клетки и банди, разкрива Главна прокуратура (PGR).

Информацията, получена по Закона за прозрачността, показва, че в Мексико има общо девет големи картели, от които се роят 36 малки групи. Те си оспорват територията чрез контрол на маршрути, производствени зони и вътрешни пазари.

Този брой е по-малък, отколкото в началото на правителството на Енрике Пеня Нието: през 2014 г. PGR призна, че има 88 картела, клетки и банди, участващи в трафика на наркотици.

Въпреки това предполагаемо намаление, американските анализатори смятат, че роенето на организациите създава повече от 200 групи. Но важна е не бройката, а непрекъсваемостта на бизнеса. "Потоците продължават и се нуждаят от сложна логистика. Това предполага наличието на добре организирани мрежи, с много познания и контакти. "

Останалите осем големи организации според PGR са: Картел Халиско Нова Генерация, Зетас, Картел от Голфа, Кавалерите Тамплиери, Фамилия Мучоакана, Белтран Лейва, Карийо Фуентес и Арелиано Феликс.

Халиско и Синалоа са най-големите. По своя капацитет, структурирани съюзи в световен мащаб, по броя на въоръжени мъже и вида на оръжията, които притежават, те заплашват дори националната сигурност на Мексико.

Халиско е единственият основен картел, който не признава сътрудници. Останалите работят с подкрепата на клетки и по-малки банди.

   http://www.class.bg/свят/item/373379-кои-са-и-къде-действат-мексиканските-наркокартели#.WdMnrW0wQdU

Кратък линк

Още Новини