Наркотик, 85 пъти по-мощен от марихуаната предизвика състояние на “зомби” в Бруклин

Новини за 07.03.2017

Когато миналото лято (м. юли 2016 г.) в спешния център получили обаждане за масово произшествие в Бруклин, диспечерите използвали дума, която се свързва с апокалиптичен холивудски филм отколкото със спешни медицински случаи: зомбита.
Спешните медици докладвали за множество хора на мястото на инцидента, в близост до спирката на метрото на Мъртъл авеню и Бродуей, на границата на Бушвик и Бедфорд, “всички имат промени в психическото състояние, което е описано от минувачите като приличащо на зомби”, се сочи в проучване, публикувано в New England Journal по медицина.
В действителност, те са били предозирани от дизайнерска дрога – дали тя ще алармира медицинските общности и кръговете, свързани с борбата с наркотрафика или ще бъде предвестник на по-мощни и опасни наркотици, предстои да проследим.
В доклад, въз основа на взети 8 от 18 мъже проби на кръв и урина, приети в болница този ден, се предлага за пръв път подобен анализ на мощния наркотик. Докладът определя наркотика като синтетичен канабиноид, наречен AMB-FUBINACA, първоначално разработен от фармацевтичната компания Pfizer (по данни на https://money.bg/charts/desette-nay-bogati-farmatsevtichni-kompanii-v-sveta.html американската компания Pfizer е на трето място по богатство фармацевтична компания в света с приходи за миналата година от 49,6 милиарда долара. Cĸopo oбaчe тя мoжe дa ce изĸaчи нaгope в ĸлacaциятa, cлeд ĸaтo дoбaви ĸъм aĸтивитe cи пpoизвoдитeлят нa мeдиĸaмeнти Аnасоr Рhаrmасеutісаlѕ cpeщy 5,2 милиapдa дoлapa).  
Докладът, написан от няколко автори, предлага поглед към все по-развиващия се свят на синтетичните наркотици, който се развива изключително бързо, като създателите на забранените субстанции продължават да създават нови химични съединения, за да избегнат разкриването им. Наркотиците обикновено се описват като “синтетична марихуана”, но Рой Герона, клиничен химик в Университета в Калифорния, Сан Франциско, който е помогнал да се напише доклада, казва, че терминът е опасно подвеждащ.  
“Има невярна представа, че тези наркотици са безопасни, защото никой не приема, че може да се предозира марихуаната”, казва той.
Но наркотикът използван в Бруклин – с улично име AK-47 24 каратово злато – е 85 пъти по-мощен от основния компонент в марихуаната, THC, или тетрахидроканабинола, според лабораторни тестове. Всъщност, синтетичните канабиноиди имат напълно различен химически състав от тетрахидроканабинола в растението, според проучването.
Тези химически съединения, често се създават в лаборатории в Китай на база на проучвания, проведени в западни университети и фармацевтични компании, когато се появят на пазара не се регулират и са трудни за откриване.
“И ако сте човек, който редовно се тества за наркотици, те няма да покажат”, допълва Герона.
Той проследява историята на синтетичните наркотици до Университета Клемсън и един изследовател Джон Хъфман, който търсил начини да създаде наркотици в лаборатория, които да повишат медицинските аспекти на тетрахидроканабинола, и да премахнат психотропните ефекти.
В хода на работата си, Хъфман синтезирал повече от 300 съединения, и публикувал работата си в академичната литература.
Не след дълго, през 2008 г., едно синтетично вещество, се появява на улицата, наречено К2 в Америка и Спайс в Европа. Основното химично вещество, познато като JWH-18, е кръстено на изследователя Клемсън.
В случаят с наркотика в Бруклин, Pfizer създава патент за синтетичен канабиноид, наречен AB-FUBINACA през 2009 г.  Лекарството изглежда е изоставено от компанията и никога не е било тествано върху хора.
Но патентът е публичен и според Герона лаборатории за наркотици в Китай и други чужди държави, използват патентите за информация, полезна за създаване на следващо поколение наркотици.
Тези наркотици отиват директно от лабораторията на улицата, така че първите изпитвания на техните ефекти се провеждат от купувачите.
AB-FUBINACA е 50 пъти по-мощен от тези от първото поколение на дизайнерски наркотици като К2, според проучването.
В Бруклин, казва Герона, изглежда някой е дозирал погрешно.
Резултатът: потребителите са в състояние на транс, стенат и очите им са безжизнени, а движенията бавни и механични.
За пръв път, изследователите разкриват колко пари може да се спечелят от продукт като AB-FUBINACA.
Начинът, по който функционира пазарът е прост. Отвъдморски лаборатории създават едно ново вещество и често използват чужди уебсайтове, тъмна мрежа, за да предлагат и продават продукта.
Онлайн, според изследователите, AB-FUBINACA може да бъде намерен под формата на прах, с цени от 1,95 до 3,80 $ за грам, или от 1,950 до 3,800 $ за килограм. След това се смесва с евтини билкови продукти, което позволява потребителите да пушат наркотика.
В откритата проба наркотик в Бруклин, се съдържа 16 милиграма AB-FUBINACA на грам смес за пушене.
1 килограм AB-FUBINACA може да се раздели на 15,625 дози, като цена на една доза на улицата е 35 $. Това означава, че дилърът ще спечели 500,000 $.
Веднага, когато за наркотика разберат властите, създателите преминават към следващото вещество. “Това е игра на котка и мишка, с нелегални лаборатории, синтезиращи нови наркотици, които се насочват към нови вещества”, казва Герона.
И ако опасностите от синтетичните канабиноиди разтревожиха изследователите, рисковете от дизайнерските опиати е може би още по-голяма. 
Само през последния месец, Федералната администрация за борба с наркотици подаде сигнал за нов дизайнерски наркотик, наречен Pink (розов), причинил 46 смъртни случаи - 31 в Ню Йорк и 10 в Северна Каролина. 
Според агенцията “Pink принадлежи към семейството на смъртоносните синтетични опиати, много по-мощни от морфина”. “Обикновено се внася в САЩ от незаконни лаборатории в Китай”.
“Няма такова вещество, направено досега, което да има потенциал да убие хиляди хора”, казва Герона. “Но това е сценарий, който се приближава все повече и повече до реалността”. 

Източник: http://www.nytimes.com/2016/12/14/nyregion/zombielike-state-was-caused-by-synthetic-marijuana.html?_r=1

 

Кратък линк

Още Новини