Прокуратурата и съдът в сблъсък: Какво наказание е морално за рекордните 200 кг хероин на границата с Турция?!

Новини за 13.10.2017

Окръжната прокуратура в Ямбол сключила споразумение за присъда от едва две години и половина затвор за иранския наркотрафикант, задържан с рекордни 200 кг хероин на ГКПП Лесово - най-голямото количество наркотик, залавяно на външната граница, откакто страната ни е член на ЕС. Това съобщиха отлично информирани източници.

Делото срещу иранеца - Амир Реза Какванд трябваше да се разглежда в Окръжния съд в Ямбол още през юни т.г. Началото обаче бе белязано от фалстарт.

Причината – наблюдаващият прокурор подписал споразумение с адвоката на иранеца за самопризнания срещу налагането на присъда, не само знaчитeлнo пo-ниcка oт пocoчeната в НК, но и под предвидимия в закона минимум. Председателят на съдебния състав обаче е настоял за корекция. Основният мотив е, че това по дефиниция противоречи на закона и морала. Предложението на съда е за присъда от 12 години затвор, но защитата на Какванд го отхвърля.

Рестартът на делото ще е днес в Окръжния съд в Ямбол. Към момента юристите не се ангажират с прогнози за бърз процес и поредно споразумение или пък процесът ще се проточи във времето.

Примомняме, че Амир Какванд беше задържан през юни м.г. с рекорнто количество хероин, укрит в управлявания от него ТИР. Камионът преминал през 6 митници, преди българската, но едва на ГКПП Лесово ренгенът открил, че товарът има нееднородна структура.

Оказало се, че хероинът е скрит 400 консерви с домати. Целият товар на стоката бил 22 тона, като сред нея са открити и нелегални цигари. Според инспекторите, те най-вероятно са били предназначени за отклоняване на вниманието.

Според експерти, наркотикът е на стойност 18 млн.лв. или количество достатъчно за 5 млн. дози.

Стоката е трябвало да мине от Турция през България и да достигне като крайна точка Холандия.

В момента Амир Какванд е в затвор в София.

 

 

 

 

https://www.burgasinfo.com/news/view/6/73592

 

 

 

Кратък линк

Още Новини