Разбиха банда за разпространение на наркотици в "Дружба"

Новини за 06.02.2019

Дилърите криели дрогата сред съседите си във входовете на блоковете

Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми шест лица за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици в София. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Те са задържани на 31 януари 2019 г. при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в столичния ж.к. „Дружба“. Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че групата е била сформирана на 1 август 2017 г. Всеки от участниците е изпълнявал строго определени функции по доставянето, разфасоването на дози и разпространението на наркотичните вещества – предимно кокаин, амфетамини и марихуана. По време на специализираната операция са претърсени 14 адреса, ползвани от участници в групата. В 13 от тях са намерени и иззети различни количества наркотици, както и електронна везна. Двама от обвиняемите складирали и съхранявали готовата за продажба разфасована дрога в противопожарните табла на междуетажните стълбищни площадки в жилищните си блокове.

Групата е била следена от служители на ГДБОП около 6 месеца. В хода на разследването са използвани специални разузнавателни средства, разпитани (в т.ч. пред съдия) са множество свидетели, сред които и наркозависими купувачи.

На 2 февруари 2019 г., по искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от шестимата обвинени. Съдът прие, че е налице обосновано предположение да са извършили престъпленията, за които са обвинени, както и че могат да се укрият или да извършат друго престъпление. Определените мерки за неотклонение могат да бъдат обжалвани пред Апелативния специализиран наказателен съд.

 

 

 

http://kanal3.bg/news/bulgaria/crime/92601-Razbiha-banda-za-razprostranenie-na-narkotici-v-%20Drudzba?fbclid=IwAR1TGncMP3aVyLSL6Ly2tbDo90k8Hhw65O1IOtvW2-6YOFWfF-1gsWMjbQs

       0

Дългогодишната употреба на марихуана може да причини свиване на два от основните дялове в човешкия мозък, съобщава Ройтерс. Мозъчно сканиране показва, че хипоталамусът и амигдала при хора, които са употребявали продължително и редовно марихуана са с по-малки размери от нормалното.

Пациентите с мозъчни изменения са пушили най-малко по 5 цигари марихуана на ден в продължение на 20 години.
Хипоталамусът регулира паметта и емоциите на човек, докато амигдала играе основна роля в човешкото поведение свързано със състоянията на страх и агресия. Изследването на университета в Мелбърн, публикувано от Американската медицинска асоциация показва, че употребяващите значителни количества марихуана се представят по-слабо при тестове за запаметяване. Задачата е била да се възпроизведе наизуст списък от предварително прочетени 15 думи. При употребяващите марихуана се наблюдават също и леки симптоми на психични разстройства, като параноя, но недостатъчно силно изразени, за да бъдат диагностицирани като такива.

"Тези разкрития развенчават широкоразпространеното схващане, че марихуаната няма никакъв отрицателен ефект върху човешкия мозък и поведение", каза Мурат Юсел от изследователския център към университета в Мелбърн.

"Както с повечето вещества, някои хора ще изпита по-сериозни проблеми свързани с употребата на марихуана отколкото други", казва Юсел. "Нашето изследване предполага, че всеки е уязвим за евентуални изменения в мозъчните си структури, проблеми с паметта и психични разтройства, ако употребяват редовно марихуана за достатъчно дълъг период от време". Сред 15-те доброволци, употребявали редовно марихуана през последните 20 години, обемът на хипоталамуса е бил средно с 12% по-малък от нормалното, докато обемът на амигдала е бил с 7% по-малък в сравнение с 16-те души от контролната група, които не употребяват марихуана.

Изследователите признават, че изследването не доказва, че именно марихуаната, а не други фактори са довели до мозъчните изменения, но Юсел подчертава, че изследването идентифицира марихуаната като една доста вероятна причина. Докато около половината от употребяващите марихуана лица са имали симптоми на лека параноя и социална фобия, само един човек от контролната група е изпитвал подобни проблеми. Употребяващите марихуана, чиято средна възраст е около 40 години, са декларирали, че са употребявали други нелегални наркотици по-малко от 10 пъти през живота си.

От AU.S., организация бореща се за легализирането и свободната продажба на марихуана в САЩ, отхвърлиха резултатите от изследването с аргумента, че то е базирано на хора, които са употребявали марихуана в изключително големи количества и за много дълъг период от време.
"Това са хора, които са били силно надрусани всеки ден в продължение на 20 години", казва Брус Миркен от проекта за Устойчиво регулиране на марихуаната. "Това изследване не казва нищо за хората, които употребяват марихуана умерено, или пушат от време на време, каквито са всъщност огромната част от потребителите на растението. Изследването дори признава тази своя слабост. Документираните вреди от сходна продължителна употреба на алкохол или цигари са със степени по-сериозни и не са ви нужни високо-технологични сканиращи апарати, за да установите това", допълва Миркен.

 

Кратък линк

Още Новини