Разследвани за производство и разпространение на наркотици остават в ареста

Новини за 03.09.2018

Варненския окръжен съд определи мерки „задържане под стража“ на 36-годишния Тихомир И. и на 43-годишната Елица П. Двамата са привлечени като обвиняеми за производство и разпространение в съучастие на високорискови наркотични вещества.

Престъплението, за което са обвинени е тежко по смисъла на закона и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 8 години и глоба до 20 хиляди лева.

Защитата на Тихомир И. и Елица П. посочи, че не са налице кумулативните предпоставки за определяне на най- тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“, като и за двамата поискаха „домашен арест“. Адвокатът на 36-годишния мъж посочи, че обвиняемият има постоянен адрес на местоживеене и макар предишните му осъждания няма доказателства, че е налице реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Защита на Елица П. посочи, че тя е с чисто съдебно минало, с висше икономическо образование и постоянен адрес, като в момента работи като главен счетоводител.   

Като разгледа събраните до момента гласни и писмени доказателства, протоколи от претърсвания и изземвания, съдът прецени че съществува обосновано подозрение, Тихомир И. и Елица П. да са съпричастни към деянието, в което са обвинени. Съдебна инстанция прецени високата обществена опасност на деянието, за което двамата са привлечени в досъдебното производство. Предвид информацията, че наркотикът е бил произвеждан в домашни условия чрез материали широко достъпни на пазара, като част от него се е разпространявал извън Варна и тежкото наказание според закона, съдебният състав остави без уважение исканията на защитата. ВОС стигна до извода, че съществува реална опасност Тихомир И. и Елица П. да извършат престъпление, да се укрият и да осуетят наказателната репресия срещу себе си и им определи най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

Определенията на Окръжен съд – Варна могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативен съд – Варна.

 

http://www.chernomore.bg/krimi/2018-08-31/razsledvani-za-proizvodstvo-i-razprostranenie-na-narkotitsi-ostavat-v-aresta

Кратък линк

Още Новини