САЩ се готви да обяви извънредно положение заради наркотиците

Новини за 26.10.2017

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се готви да организира съвещание със своите най-близки съветници за обявяване спешна ситуация в национален мащаб във връзка с кризата с наркотичните вещества, предаде БГНЕС. Използването на наркотици и пристрастяването към опиатите коства живота на десетки хиляди в САЩ ежегодно. Около 2 милиона американци към настоящия момент са зависими от опиати, включително и обезболяващи, предписвани с рецепта, както и синтетичните наркотици и хероина.
Съвещанието и обявяването на спешна ситуация ще ни даде възможности да направим това, което за момента не можем, каза президентът пред журналисти в Белия дом. Той смята, че това ще даде възможност да се отпуснат средства за решаване на този проблем. Още през август Тръмп призна, че ситуацията с опиатите изисква национална мобилизация, но тогава не бе взето официално решение за това. Специалната комисия, която той назначи за проучване на проблема със зависимостите и злоупотребата с опиати, даде заключение, че е наложително да бъде обявена такава спешна ситуация. Според тази комисия, всеки ден в САЩ умират 142 души от свръхдоза упойващи вещества, което е повече отколкото броят на загиналите при пътни инциденти и убийства с огнестрелно оръжие, взети заедно.

Комисията наблегна на това, че трябва да бъдат предприети смели мерки и да се поиска от Конгреса да се концентрира върху финансирането, за да се решава проблемът.

 

https://www.actualno.com/america/sasht-se-gotvi-da-objavi-izvynredno-polojenie-zaradi-narkoticite-news_640588.html


 

Кратък линк

Още Новини