ОбСНВ Благоевград

Наркотици - истината за тях
14 November, 2012 - 11:42 -- DesiSlava

През последните години, на проблемите с агресията в училище започна да се дава все по-голяма публичност и гласност. Провеждаха се дискусии. Започнахме да ставаме свидетели на ужасяващи кадри от училище, заснети с мобилни телефони и да чуваме почти невероятни истории, свързани с изблици на насилие. Алфа Рисърч проведе проучване за обществените нагласи към насилието в училище по поръчка на Министерството на образованието и науката, в което се установи, че и ученици, и родители (съответно 81% и 92%) намират нивото на агресия в училище за високо.
 

За мен е интересен коментарът на родителите, казващи, че основната причина за насилието са компютърните игри, в които има агресия, както и медиите, които показват насилие. Управителят на "Алфа рисърч" Боряна Димитрова заяви, че родителите са много по-склонни от децата да винят пресата и компютрите. Медиите пък обърнаха показалеца си към родителите, обвинявайки ги в незаинтересованост.

Кой, в крайна сметка, е виновен? Къде се криеят коренът и причинителят на детската агресия? Отговорът не може да бъде еднозначен, а една статия е крайно недостатъчна, за да обхване подобен проблем. И родителите, и децата са единодушни, че недобрата семейна среда (73% от анкетираните) и липсата на дисциплина в училище (68%) са сред основните причини за агресията в училище. Този отговор е достатъчен да ни накара поне да се замислим за важността на семейната среда при отглеждането на децата.

Всъщност, проблемът с агресията не е проблем само в България, а и в много други страни, навсякъде по света. И ако проведем старателно проучване по отношение на агресивността като проявление сред децата, ние ще достигнем до една от нейните основни причини - липсата на бащинската обич в семейството. Колко деца са принудени днес да израстват без бащи? А колко деца растат в семейства, в които бащата е там, но отсъства физически, поради многото си задължения, извънбрачни връзки или се е отдръпнал емоционално?

Когато през времето на своя първи мандат президентът Джордж Буш помолил секретарката си да потърси съвета на един изследовател - Джош Макдауъл, запитвайки го, кой е най-големият проблем на американците - световният тероризъм, дълговете, насилието или нещо друго, той отговорил просто: "Проблемът на Америка е липсата на бащи". Секретарката на президента заявила: "Категорично отказвам да му дам подобен отговор!" Въпреки това, Джош настоявал пред секретарката да отговори именно по този начин - той изпратил по имейл един дълъг списък с проучвания, свързани с бащинството. Ето някои от тях:

I. Нюйоркският университет  "Колумбия" (www.columbia.edu)
поръчал едно много скъпо проучване, целящо да установи по какъв начин различните видове семейни структури, състоящи се от а.) самотен родител; б.) двама биологични родители, се отразяват на бъдещата склонност на детето към злоупотреба с алкохол, взимане на наркотици и прояви на насилие. Ето и резултатите от изследването:

- Дете, отгледано приоритетно от своята майка, има 30% склонност към злоупотреба с алкохол, взимане на наркотици и прояви на насилие;
Това, обаче, не бил най-високият процент!

- Дете, отгледано в семейство с двама биологични родители, където детето има недобро взаимоотношение с бащата, шансът за злоупотреба със субстанции и прояви на насилие е 68%!

- Дете, отгледано в семейство с двама биологични родители, в което детето има близко взаимоотношение с бащата, шансът за злоупотреба с алкохол, наркотици и прояви на насилие е ЕДВА 6%.

II. ФБР са провели мултимилионно изследване с цел да направят профил, който да помогне на полицията, администраторите и директорите в училище да предвидят кои биха били евентуалните деца-убийци там. След няколко години проучвания и много изхарчени милиони те успели да посочат някои потенциални характеристики:

1. Всички възможни убийци са бели.

2. Те са представители на средната класа.

3. Техният баща отсъства от семейството или се е отдръпнал от процеса на родителството.

III. Медицинското училище "Джонс Хопкинс" (www.hopkinsmedicine.org) е извършило едно от най-прецизните изследвания в това отношение. Те се опитали да открият кои са причините за пет проявления при  младите хора:

1. Умствено заболяване.
2. Високо кръвно налягане.
3. Ракови образувания.
4. Сърдечни заболявания.
5. Самоубийство.

Проучването траело около 30 г. и са били изследвани хиляди възпитаници на училището. Най-вероятният фактор за тези възможни проявления е бил липсата на близост с единия от двамата биологични родители.

Взаимоотношенията с бащата са важни. Нещо повече - те маркират по-нататъшното развитие на младите хора и се отразяват върху поведението им. Студените, неемоционални бащи отглеждат агресивни деца.

Накарах ли те да се замислиш? Ако ти си баща и четеш тази статия, препоръчвам ти следното:

1. Планувай нераздвоено и необезпокоявано време с твоите съпруга и деца.
2. Взимай време с всяко от децата си поотделно (ако имаш няколко).
3. Опознай света на детето си и се забавлявай с него, за да запълваш емоционалния му резервор и нуждата му от връзка с теб.

Къде са бащите? От мен и теб зависи какъв ще бъде отговорът на този актуален въпрос.

Произведението Къде са бащите?, създадено от Стоян Георгиев, ползва Криейтив Комънс Признание-Некомерсиално-Без производни произведения 2.5 България договор.
Базирано на следната творба: semeistvo.bg.

Споделете с приятели