ОбСНВ Благоевград

Наркотици - истината за тях
1 October, 2012 - 17:24 -- DesiSlava

Родители и деца често имат смесени чувства, когато безгрижното лято свършва и учебната година стартира с гръм и трясък. Тези училищни дни се връщат отново, изискващи дисциплина и рутинни дейности.

 

Ново начало за децата

 

Въпреки, че много деца се противопоставят да се откъснат от летните забавления, те все пак се вълнуват, когато се подготвят за новата учебна година. Това включва пазаруването на нови дрешки и пособия за училище.

 

За деца, които са имали проблеми предходната година в училище, може да е настъпил моментът за смяна училището с ново. Така детето ще има нови запознанства, нови приятели, нова среда. Всяко дете има право да започне на чисто!

 

След втората седмица на новата учебна година обикновено вълнението започва да се изпарява и децата се сблъскват с реалността. Те осъзнават, че училището не е само поток от нови събития и забавления, а също дисциплина, графици, училищни предизвикателства и домашни.

 

Промяната изисква енергия

 

Всеки преход от един сезон към друг има ефект върху семейството. Нужна е физическа и емоционална енергия. Спокойните летни вечери са заменени от по сериозни дейности: обяда да се приготви, домашното да се провери. Сега вече има различно време за лягане, намаля се времето за телевизия и т.н.

 

 

 

Да си настроите  биологичния часовник е важно за всеки член на семейството, за да не бъдете раздразнителни. Докато всички се настроят на новият ритъм ще има леко разочарование, плач от по-малките деца. Нужно е търпение.

 

За повечето родители, да се върнат към обичайната рутина през есента е добре дошла. Въпреки това родителският  контрол по време на училищния период е от съществено значение. Целенасочено родителите могат да създадат специфични рутинни действия, които да доведат до изграждане на положителен поведенчески модел у децата. Важно е също така да бъдат добър пример за тях.

 

Чрез внимателно слушане на впечатленията на децата си, родителите могат да изготвят положителни стратегии за разрешаването на проблемите. Децата, които са силно насърчавани от родителите си се справят по-добре в училищните дейности – академично и социално.

 

Съвети:

 

- Организирайте среща на семейството, за да изясните новите навици, свързани с училището.

 

- Направете си семеен календар на събитията, като използвате различен цвят за всеки член от семейството.

 

-Насърчете децата си да споделят за училищните вълнения и тревоги.

 

- Помогнете на децата си да си приготвят нещата за следващият учебен ден.

 

- Опаковайте обяда предната вечер. За да не сте припряни сутрин.

 

- Предложете вариации на здравословна закуска.

 

- Планирайте забавно събитие за уикенда, за да се освободите от стреса и да заздравите семейната връзка.

Споделете с приятели