ОбСНВ Благоевград

Наркотици - истината за тях
14 August, 2012 - 18:03 -- drtemi

  Проект, който се изпълнява от Комисията за защита от дискриминацията, с участието на експерти от Министерството на труда и социалната политика и на Институт "Отворено общество", по който е направен предварителен анализ с техни констатации и качен на сайта на комисията. Може би това е подарък от посоченото "общество" за рождения ден и трета съпруга на Сорос. 

КЗД твърди, че е "има много ясна тенденция училището и учителите да не противодействат по никакъв начин нито на формиращите се предразсъдъци, нито на вече съществуващите такива, нито на дискриминационните нагласи".
"Ние установихме случаи на стабилно формирани дискриминационни стереотипи още на 4-5 годишна възраст. Може да изглежда, че по този начин училището е една неутрална система, но вместо това ситуацията по-скоро напомня на известната мисъл на Едмънд Бърк: "Единственото нещо, от което се нуждае злото, за да триумфира, е добрите хора да не правят нищо."
Пасивността на училищната система по отношение на предразсъдъците и дискриминацията води до различни неблагоприятни последствия", пише в доклада на КЗД."Най-неблагоприятното от тези последствия е формирането на неадекватна самооценка на децата от малцинствата"."Остро се критикува представянето на турците като поробители и насилници".

     Групата "Национален Протест срещу безобразията в България" заплашва, че ще направи така че максимален брой деца да не се явят на първия учебен ден, ако безумието да бъде изваден Ботев от учебниците стане реалност.

Скандал предизвика Йоана Томова - председател на Съвета на директорите на най-голямото българско книгоиздателство. Тя обвини Комисията за защита от дискриминация (КЗД), че иска да изхвърли Христо Ботев от учебните програми.

След извършено изследване комисията написала доклад, който публикува на сайта си. Основният налагащ се извод в направено изследване на училищните програми е, че училището е изключително пасивно по отношения на различията.

КЗД твърди, че е "има много ясна тенденция училището и учителите да не противодействат по никакъв начин нито на формиращите се предразсъдъци, нито на вече съществуващите такива, нито на дискриминационните нагласи".

"Ние установихме случаи на стабилно формирани дискриминационни стереотипи още на 4-5 годишна възраст. Може да изглежда, че по този начин училището е една неутрална система, но вместо това ситуацията по-скоро напомня на известната мисъл на Едмънд Бърк: "Единственото нещо, от което се нуждае злото, за да триумфира, е добрите хора да не правят нищо."

Пасивността на училищната система по отношение на предразсъдъците и дискриминацията води до различни неблагоприятни последствия", пише в доклада на КЗД.

И се добавя, че "най-неблагоприятното от тези последствия е формирането на неадекватна самооценка на децата от малцинствата".

Йоана Томова тълкува изводите от този доклад в отворено писмо до КЗД с обвинението, че "остро се критикува представянето на турците като поробители и насилници".

Това означава ли да редактираме "да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище", пита гневно Томова в обръщение към председателя на КЗД Ана Страшимирова.

Комисията била тръгнала да се занимава и с представянето на жената само като сексуален обект и домакиня в учебниците, с обиди като "манго" и "негър" и възприемането на хомосексуалните само в отрицателна светлина.

Но според издателите няма как народните приказки и песни да станата по-феминистични и от тях да се махне изразът "мома за женене", който обиждал последователките на Кари Брадшоу от Сексът и градът и Бриджит Джоунс, коментира вестник "Преса".

Комисията мълчи и не е отговорила официално на писмото.

Но управляващите сериозно се притесниха от вдигнатия шум.

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов прекъсна отпуската си и свика спешна пресконференция, за да декларира, че "Христо Ботев остава в българските учебници и при това непроменен и такава е позицията на кабинета "Борисов".

Министърът изрази възмущение от писанията в социалната мрежа "Фейсбук", където се твърди, че че имало проблем Ботев да се изучава в училище, както и заради некоректни писания в медиите.

"Целият ми екип, премиерът, ако не беше зает, щеше да дойде днес и да каже, че Христо Ботев остава в българските учебници", заяви Игнатов.

"Смятам, че няма да намерите български политик, учител и обикновен гражданин, който да не ни подкрепи. Нашите деца и младите хора трябва да познават историята с конкретните исторически факти така, както е написана от участници през 19 век. Ботев ще се изучава такъв, какъвто е", повтори министърът.

"Ще се намери ли някой смел, дори учен, който да подмени текстовете му, така че да звучали по-добре днес на български език. Това е позицията на кабинета Борисов и моя лична позиция. И сме убедени, че никой от следващите правителства няма да посмее да посегне на тези наши светини", каза Сергей Игнатов.

"Смятам за некоректно цитирането, което се появи в медиите - извадени изречения от контекста, с които се хвърля съмнение върху българското образование като се казва - какви са тези учебници", отбеляза министърът по друга спорна тема.

Поводът, всъщност, е проект, който се изпълнява от Комисията за защита от дискриминацията, с участието на експерти от Министерството на труда и социалната политика и на Институт "Отворено общество", по който е направен предварителен анализ с техни констатации и качен на сайта на комисията.

"Все още в МОТ не е постъпил окончателният доклад. Не сме инициирали този анализ и доклад", заяви зам.-министър Милена Дамянова.

Министър Игнатов изрази категорично несъгласие с някои от разработките и коментарите на в медиите.

"Никой досега не си е позволявал да постави под съмнение тази литература, с която сме закърмени. А това, което ще бъде променяно зависи от Закона за училищното и предучилищното образование, който се обсъжда. Ние имаме корени, имаме достойнство, не сме велика държава с широки граници, но сме империя на духа", подчерта Сергей Игнатов.

Днес вълната на недоволство лавинообразно заля "Фейсбук" под очевидно манипулативното заглавие "Да изхвърлим Христо Ботев от учебните програми".

Социални мрежи се напълниха с хиляди гневни реакции.

 

Категория: 
Споделете с приятели