ОбСНВ Благоевград

Наркотици - истината за тях
17 November, 2011 - 10:51 -- magirah

Британската медицинска асоциация призова правителството да предприеме "смел и дързък ход" и да забрани пушенето в личните автомобили - не толкова заради сигурността на пътя, колкото по здравословни причини, пише "Индипендънт" (independent.co.uk).

Научни изследвания сочат, че пушенето на тютюн в затворено превозно средство излага пътниците на големи количества вредни вещества, подчертават лекарите.

Нивото на токсините може да е 23 пъти по-голямо от това в обикновен одимен бар, като децата и възрастните хора са особено застрашени.

Децата абсорбират повече замърсители от възрастните и тяхната имунна система е по-малко способна да се справи с ефекта от пасивното пушене.

Възрастните пък са изложени на опасност от респираторни проблеми, които могат да се влошат заради вдишването на цигарен дим, предупреждават лекарите.

"Великобритания направи голяма крачка напред в борбата срещу тютюнопушенето, като забрани пушенето във всички затворени обществена места, но може да бъде направено още", казва доктор Вивиен Нейтансън от Британската медицинска асоциация.

"Призоваваме правителството да предприеме смелия и дързък ход и да забрани пушенето в личните автомобили", каза представителката на организацията.

От 17 ноември производителите на цигари ще са задължени да предлагат на европейския пазар само цигари от нов тип - "с ниска склонност към запалване".

Решението беше взето още преди три години, но крайният срок за прилагане на тази мярка изтича едва сега.

Тези нови цигари ще изгасват сами след известно време, когато са оставени без надзор. Целта е да се предотвратят пожарите.

Видове наркотици: 
Категория: 
Споделете с приятели