ОбСНВ Благоевград

Наркотици - истината за тях
23 January, 2012 - 16:26 -- drtemi

Ню Йорк, апартамент с изглед към Пето авеню на деветия етаж. Дълги години стаите му са хероиново свърталище, пълно с насинени тела, празни погледи, петна от човешка болка. Случайна среща на фотожурналистката Джесика Димок с един от обитателите на жилището провокира нейното почти тригодишно пътешествие в живота на зависимите.
http://mediastorm.com/publication/the-ninth-floor
Репортажът й The Ninth Floor включва брутални кадри с начина, по който героите, включително бременна, си инжектират хероин, умират за дозата си, изпадат в абстиненция, но и показва опити за откъсване от зависимостта. Публикуван е онлайн на 11 декември, 2007 г., предизвиквайки отзвук с цялата гама чувства, които можем да изпитаме към наркоманите - от отвращение и страх, до търсене на причини да не ги съдим и евентуална съпричастност. Някои от героите от снимките също се включват във форума с коментари, като последният от тази година е на Рейчъл, която уверява, че се е излекувала и разказва за новия си живот с двете си деца.

13-минутното видео The Ninth Floor е един от най-добрите примери за казването на гадната истина в очите. Наркотиците са реалност, не филм. И когато става дума за превенция чрез инструментите на някакво изкуство, за тях трябва да се говори без фалш и много отблизо - така както Димок го е направила, снимайки наркоманите до зъбите.

През 2012 г. обаче у нас ставаме свидетели на обратното. Сигурно си мернал по телевизията краткия неразбираем спот от т.нар. "Национална здравна кампания, насочена към намаляване употребата на психотропни вещества сред младите хора".

В YouTube канала на Министерството на здравеопазването са публикувани още пет 10-минутни видеа на тема "Животът е безценен! Не го заменяй за дрога!". Те информират за вредата от марихуана, амфетамини, екстази, кокаин и хероин. По такъв блудкаво горестен начин, че след като под видеото за марихуаната в петък се събраха осмиващи коментари (и от пушачи на трева), в неделя под всички филми се появи съобщението "Добавянето на коментари е деактивирано за този видеоклип".

От здравното министерство са се усетили, че няма да получат нито една похвала за положения труд. А само въпроса колко пари са похарчени за тази самодейна кампания, в която вместо истински потърпевши от наркотиците, виждаме актьори, обавени за професионални. И предупреждението, че приликата във възстановките с действителни лица и събития е напълно случайна.

Т.е. - това реалността ли е или на някой просто му се е творило на тема наркотици. Все едно още сме в тоталитарно време и за всичко най-долно се говори с метафори, ако ще и всеки да има съсед наркоман.  

Става дума за част от изпълнение на проект „Информирани и здрави" в рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013", финансиран със средства на Европейския социален фонд. Общата му стойност е 4 692 754.30 лева. Стартирал е на 21 май 2009 г., подписан по времето на здравния министър д-р Евгений Желев, и се предвижда да приключи до 21 май 2013 г.

Освен провеждане на информационни кампании с цел намаляване на употребата на психотропни вещества сред младите хора, проектът включва и такива за намаляване на тютюнопушенето, производствения, битовия и транспортния травматизъм и - забележително - консумацията на готварска сол.

Над четири и половина милиона лева стоят зад нещо, което хората приемат с толкова горчива насмешка, като че ли става въпрос за кампания "Най-тъпият начин да похарча едни пари". Но колко пък да е смешно това, че средства, които биха могли да решат поне част от изброените проблеми, се дават за нещо, което засега е достигнало до едва 500 души - толкова са гледанията на видеото с хероина, а това с марихуаната 4000, тъй като беше едно от най-споделяните от Facebook сеирджиите в петък.     

Липсата на популярност и одобрение на тази кампания сред хората е своеобразен мониторинг за това, че тя не е ефективна. Кой обаче носи отговорност, когато толкова скъп проект се окаже абсолютно безполезен? Рекламите си вървят, наркоманите не намаляват. Те просто са оправдание да се пропилеят творчески едни милиони.

Остава да се надяваме на малко повече старание в драматургията за готварската сол. А ако хартиса някой лев, и брошури с по няколко здравословни псувни. Че нашите се изтъркаха.

 

10 Десен | 23.01.2012 15:43

Ама кому са потрябвали истински наркомани? Истинските поне мен ме отвращават и моментално спирам да гледам. Някой който върви по ръба на острието може би ще го разубедят, но все пак - хората са се постарали да направят нещо.
 

9 dedogo6 | 23.01.2012 15:24

Ебати глупаците са тия!
Просто нямам думи , колко тъпо са направили цялата постановка..
Следващия път ако им се харчат безцелно пари - да ги дадат на хора ,които имат нужда - болни, бездетни и т.н
 

8 Enigma | 23.01.2012 14:19

Крайно време е да поискаме сметка!!!

Доста е парадоксално и жалко, а всеки ден излизат апели за помощ на хора, които имат нужда и пак парите се събират от хората, които имат малко, но са склонни да го дадат за благородна кауза. Ужасно е защото пак от тези хора - демек НИЕ се събират и парите за подобни кампании, но без никой да ни ПИТА...

Най-лошото е че ни навират тези клипове в очите и ни карат да ги гледаме, ЗАЩО!!!

ЗАЩО търпим подобни унижения, толкова ли сме тъпи и посредствени, че да ни предлагат подобни клипове, явно ДА...за съжаление...

Крайно време е да поискаме сметка!!!

 

7 Thea Atanasova | 23.01.2012 12:45

Е работата е ясна. Трябва да се плати хонорарче на актьори-връзкарчета, понеже не можем да намерим истински наркомани, които реално са под път и над път.
Аз прегладам следващият път да направят възтановка на хора разхождащи домашните си любимци. Защото знаете, че е много трудно да се снима куче, което пикае, за това си трябва професионалист. Обучено куче, което да пикае на точно определен от режисьора храст.
 

6 nakadetaka | 23.01.2012 12:44

4Last Sword | 23.01.2012 12:16
Бюджетите по тези проекти се правят от тотални некадърници, които са на заплата в съответното министерство.

Не-правят се и се печелят от хора, които се нагушват много сладко с едни пари, които трябва да са помощи..и къде са разследващите журналисти и къде е народния гняв? Докато ги няма ей така по 4-5 милиона ще потъват в нечий джоб и сори,ама не са некадърници - много добре знаят даже как да мамят и да крадат-при това-безнаказано!

 

5 MiaWallace | 23.01.2012 12:41

Известно време работих с ООН и подразделението им, ангажирано с наркотици и престъпления. Всяка година излиза доклад за наркозависимите и тенденциите в различните дроги. Истината е, че тези кампании не водят до абсолютно нищо.
Другата истина е, че има хора, които са предразположени да употребяват различни вещества - алкохол, хапчета, наркотици. И те не се влияят от подобни апели.
 

4 Last Sword | 23.01.2012 12:16

Бюджетите по тези проекти се правят от тотални некадърници, които са на заплата в съответното министерство. Правят се на екселска таблица с 3 колони от типа на Продукт/Цена/Колко остава за нас...

И хоп 5 милиона, 10 милиона, 1,5 милиона, 2,4 милиона потъват в нечии джобове.

Не знам дали сте кандидатствали по европроекти, но документацията е безумна, рушветите са космически и времето, което си губите е епохално...

Е, как да има усвояемост по тях бе драги зрители? Или си ги харчите за квото дойде и крадете колкото може, или просто отказвате тези, които имат идеи какво да направят с парите.

 

3 garo | 23.01.2012 11:33

Не знам отпреди колко години са снимките на Димок, но са светлинни години напред по принцип, а камо ли в сравнение с кампанията на здравното ни министерство. срам
 

2 Enigma | 23.01.2012 11:25

Много зле, адски тъпо, смешно, тази цялата кампания прилича на нещо дето Баба се опитва да каже на внучето...нали се сещате какво прави внучето, като баб му каже че тва не е редно - ПРАВИ ГО. Тези клипове освен да насърчат хората да ползват наркотици нищо друго не могат да постигнат, защото освен че са доста смешни подават и не вярна информация, остаряла и т.н. и т.н.

Ако не бяха тези близо 5 милиона лева, щяхме да го пропуснем, като поредната некадърност, обаче хора - тази некадърност я плащаме ние...ДО КОГА...до кога ще се гаврят с НАС!!! И струват ли реално тези ТЪПАНАРСКИ клипове ТЕЗИ ПАРИ...аз мисля че не струват а ВИЕ?

 

1 Gastaroll | 23.01.2012 11:01

това видео е показателно какво се случва, когато бездарници правят нещо по нареждане.
 
Категория: 
Споделете с приятели