ОбСНВ Благоевград

Наркотици - истината за тях
9 November, 2012 - 12:23 -- drtemi

Варненският митрополит Кирил разпространи тази сутрин сведения за чудотворни събития, случили се в края на живота на Български патриарх Максим. Те са свързани и с пристигналото чудотворно копие на иконата на Света Богородица "Достойно есть". Дядо Кирил разказва, че един час след пристигането й от Атон, върху нея се появило кърваво петно от дясната страна на лицето на Мадоната. 

На 28 октомври се видяло още едно петно, а до 30 октомври те станали общо пет. "На 5 ноември започнаха да се изчистват и на 6 ноември сутринта вече образът бе отново чист. Значи точно след като почина. За нас това означава, че Света Богородица плаче на небесата, скърби за него и когато почива, го приема при себе си и петната се очиства, поради което се утешаваме, че патриарх Максим духовно е с нас и винаги ще бъде", разтълкува дядо Кирил чудесата край иконата. 

Митрополитът обясни и че пътят на светогорците от храма "Св. Александър Невски" до Троянската света обител е знаменателен. "В манастира бе отслужена Света литургия от наше смирение, епископ Иоаникий от Сръбската православна църква и старците в свещен сан братята и поклонници на манастира и се помолиха за Негово Светейшество пред иконата на Света Богородица Троеручица. По такъв начин те подготвиха пътя му от "Свети Александър Невски" до Троянския манастир, т.е. от иконата "Достойно есть" до иконата Троеручица", разказва дядо Кирил. И призова миряните да не забравят какво е Света Богородица за света - че тя плаче за тях пред Своя Син. "Тя ще ни закриля, ще ни утеши в мъки и страдания, в беди и изкушения. Тя ще ръководи нашата лична съдба, съдбата на Българската православна църква и поради това смятаме, че не сме се разделили с нашия патриарх, той е сред нас", казва още владиката.  

За покойния патриарх Максим митрополит Кирил казва, че в последните си дни той е благославял Бога за Неговата милост, благославял е българския народ и се е молил за мир и разбирателство в България. "Нека усилваме вярата си в Бога и покровителството на Света Богородица, които ще ни помогнат да се въздигнем духовно и материално. Затова ние не сме сираци, като вярваме във Възкресението на Христа, ще живеем с Него по Неговата благодатна помощ и по молитвите на Пресвета Богородица", завършва Варненският митрополит Кирил. 

Категория: 
Споделете с приятели