ОбСНВ Благоевград

Наркотици - истината за тях
28 August, 2012 - 16:23 -- drtemi

НАГЛОСТ И БЕЗОЧИЕ ОТ ЖУРНАЛИСТИ-БЛЮДОЛИЗЦИ В БЮРМ - „България язди на един кон с Гърция. Същите ветрове, които духат от юг и които с години пържат Македония, сега духат и от друга посока – от източния съсед.” Това пише днес Лиляна Гърджо Дамовска в авторски текст, публикуван в македонския вестник “Дневник”.

„През последните дни този съсед, който между другото първи призна нашата страна под конституционното й име, се разкри – заплаши да блокира изложбата „Хиляда години писмена традиция в Македония” в Кралския музей в Белгия, т.е. музеят щял да преразгледа изложбата, защото е некоректно ръкописите да се наричат македонски. А това дълго се укриваше”, пише Гърджо Дамовска.

„Стигнали са дотам, че български дипломати, историци и евродепутати са оказали натиск за смяна на името на изложбата или за нейно отменяне. Кралският музей отстрани съобщението за изложбата на интернет страницата си. От македонското министерство на културата поясниха, че това е в следствие на реакцията на македонското посолство в Брюксел, тъй като изложбата била обявена под името БЮРМ, а имали друга уговорка. Още повече, че специално за изложбата в Македония са дошли експерти от Белгия и Швейцария, които са проучвали и селектирали ръкописите.

Македония и този път на никого не налагаше своето културно богатство, а бе поканена да бъде гост. А гостът, в реда на нещата, трябва да има комфортна позиция и да определя условията. Скромно, както припознават Македония в света, иска домакинът й да се обръща с нейното име, тъй като най-малко е некултурно на този, който сте поканили, да му давате имена, които смята за грозни.

Министърът на културата каза ясно „не” на опитите на някои да променят името на изложбата, както преди това каза президентът Георге Иванов и външният министър Никола Попоски - че Македония няма да приеме доклада за ЕК за напредъка на страната, ако не съдържа думата „македонски”. Премиерът ясно казва „не” на всички, които искат да променят името и идентичността.

Със сигурност ни идва в повече лицемерието, „странната” справедливост и фалшивата куртоазия, удрянето по рамо, двойните стандарти...

Ръкописите може да останат опаковани в Брюксел, но отстъпките за собствена сметка създават вреди, които с нищо не може да се компенсират. И разбира се – винаги само за нас”, коментира авторът.

Кои са македонските ръкописи, които ще бъдат изложени в Белгия и които предизвикаха реакции в България, пише днес скопският ”Утрински весник”. Според д-р Михайло Георгиевски, който е направил избора, всички ръкописи били намерени на територията на Македония и всички имали македонски езикови обозначения. Ставало дума за 39 ръкописа от 10 до 19 век.

„Те са собственост на Македония, намерени са в Македония, и никой не може да каже, че сме ги откраднали. Те са защитени, консервирани”, заявил Георгиевски. На изложбата ще бъдат показани и ръкописи, които са създадени на територията на Македония, но се пазят извън страната. Сред ръкописите били „Асеманово евангелие” и „Зографско евангелие” от 10 век, „Синайският псалтир”, „Синайският евхологий” „Охридски глаголски листя” от 11 век и други ръкописи от 12 век. Тези ръкописи ще бъдат показани като копия, тъй като оригиналите се пазят в Москва и във Ватиканската библиотека в Рим. Оригиналните ръкописи, които ще бъдат показани на изложбата, са от 13 до 19 век и сред тях са „Постен триод” и „Кратовско евангелие”, заявил Георгиевски.

Изданието посочва, че от Кралския музей на Мариеомт са заявили, че всекидневно получавали десетки телефонни обаждания за заглавието на изложбата. Затова все още имало съмнения за нейното организиране.

Кралският музей в Мариемон окончателно премахна от интернет страницата си информацията за изложбата със средновековни ръкописи.

Преди това музеят промени името на изложбата от "Хиляда години писмена традиция в Македония" на "Старинни ръкописи от ХІІІ - ХІХ век". Междувременно обаче днес информацията за изложбата изцяло изчезна от предстоящите експозиции на музея.

Скандалната изложба с ръкописите беше предвидена за периода от 9 - 21 октомври 2012 година. Остава неясно дали проявата е отпаднала или само е свалена информацията от предстоящите събития.

"Европа може само да ни се изсмее", коментира пред “Фокус” Панде Евтимов от Скопие.

"В Македония се опитват да направят следното: Македонско е всичко, което е наследство от миналото, дори и най-доказаните и безспорни елементи от архитектурата, или – от артефактите от миналото. Има претенции дори и целия славянски род да го направят македонци. Характерно е това, което може да видите на скопския площад: Паметници, които не съответстват на нашата традиция, култура и история. Тук може да се видят от някой си Александър Македонски, който никога не е управлявал в сегашната територия на Македония или – Вардарска Македония, тъй като е владял един малък южен дял от Пелагония, но например – не е владял дори и Охрид”, каза Панде Евтимов.

Преди да получат звучния шамар македонските издания коментираха тази сутрин, че Македония не провокира никого и Скопие не го интересува това как България ще преживее изложбата.

Целокупната средновековна литература тук практически е българска, това го знае целия свят, и това не е мое мислене – каза Панде Евтимов.

„Литературата и книжната продукция в Македония от ранните средни векове, след разпространението на писмеността на Свети Кирил и Методий, и особено фундаменталното дело на Свети Климент, не може да се третира по друг начин. В историята всички тези са казвали, че са българи”, каза още Панде Евтимов.

 

С тези думи директорът на Националната и Университетска Библиотека "Свети Климент Охридски" Миле Бошески коментира българската реакция на изложбата "Хиляда години писмена традиция в Македония".

„Ако продължи сервилността на държавната власт за промяна на името, антимакедонизмът и културния геноцид върху македонците на Атина, Белград, София и Тирана ще изтрие Македония и македонците от етногеографския атлас на света”, коментираха темата от Световния македонски конгрес.

 
След като българският евродепутат Андрей Ковачев информира Кралския музей в Белгия, че изложбата, която се кани да покаже, е некоректно представена от македонската страна, на сайта на музея заглавието на експозицията беше променено – “Старинни ръкописи от 13 до 19 век”. Защо не написаха истината, защо е толкова страшно да се каже българската принадлежност на миналото на Македония,  а само се опитаха да замажат скандалната им неграмотност или чист икономически интерес? Това ли е демокрация по Брюкселски? Припомняме, че заглавието, с което македонците искаха да се покажат пред Европа със съгласието на Кралския музей в Белгия, беше ”Македонското ръкописно богатство през вековете”. То стана причина за бурна реакция от българска страна, която не искаше нашите културни достижения да се представят за чужди, предаде БЛИЦ.  Въпреки гръмкото си име, научните сътрудници в Кралския музей на Белгия сигурно са крайно невежи, поне в областта на световната славистика. Знаем, че такова понятие – македонско средновековно ръкописно наследство няма и не може да има. Те, със същия успех, биха могли да направят изложба на американски ръкописи от Средновековието. Случаите са идентични, но те няма да направят такава изложба, тъй като самите Съединени Американски щати няма да предложат такава изложба. Това каза за “Фокус” историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ).

 

На официалната страница на музея пише: “В тясно сътрудничество с посолството на Македония в Брюксел и федерация Валон-Брюксел Интернешънъл, експозицията ще представи селекция от творби, избрани от 270 стари славянски ръкописа, съхранявани в Националната и университетска библиотека “Св. Климент Охридски” в Скопие. Кралският музей на Мариемонт има голямата чест да се покаже на обществеността, за първи път извън границите на Македония, двадесет славянски ръкописи, датиращи от 13-19 век”. Текстът е на френски, а английски вариант липсва.

Вижда се, че думата “македонски” умишлено е избегната. За да не се получат конфузии, е използвана думата “славянски”, за да не се наложи да се пише “български” и да се обяснява после защо.

Двете организации – Кралският музей и Валон-Брюксел Интернешънъл са уверили Андрей Ковачев, че думата “македонски” ще изпадне от заглавието. Според евродепутата, ако ръкописите бъдат коректно представени и българската научна общност бъде привлечена за участие, изложбата може да бъде пример за едно съвместно представяне на общата история на Република България и Република Македония.

 

От организацията „ВБИ” информираха българския депутат, че двама учени от Католическия университет в Лювен са командировани в Република Македония, за да се запознаят с ръкописите, които предстои да бъдат изложени в Белгия. Той е получил уверение от белгийска страна, че тези ръкописи ще бъдат представени по научно обоснован начин, който ще се базира на доклад от двамата белгийски учени. Белгийската страна е готова да обсъди техните заключения и с българските учени.

 

За пореден път ставаме свидетели на опитите на македонската държава и македонските медии да подменят историческите и културни факти, като нарекат македонски средновековните български ръкописи, които ще бъдат представени през октомври в кралския музей в Брюксел. Това депутатът от ПП ГЕРБ и член на парламентарната „Комисия по култура, гражданско общество и медии” Гинче Караминова, предаде Фокус.

 

"Като представител на законодателната власт смятам, че и всички български институции ще настояваме да се защитават историческите истини и факти, а не те да бъдат манипулирани и изкривявани. Недоумявам също защо Македония продължава с опитите си да обявява българските исторически и културни паметници за македонски. Не бива да се забравя, че България като добър съсед на Македония първа призна македонската държава, а също и не създава препятствия, а подкрепя Македония в стремежа й към Европа", заяви тя.

 

Въпреки гръмкото си име, научните сътрудници в Кралския музей на Белгия сигурно са крайно невежи, поне в областта на световната славистика. Знаем, че такова понятие – македонско средновековно ръкописно наследство няма и не може да има. Те, със същия успех, биха могли да направят изложба на американски ръкописи от Средновековието. Случаите са идентични, но те няма да направят такава изложба, тъй като самите Съединени Американски щати няма да има предложат такава изложба. Това каза за “Фокус” историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ).

 

По думите му - ръководството на музея сигурно се е полакомило за парите, които е предложило Скопие. „Една такава международна изложба се плаща от една от двете страни и обикновено се плаща от приемащата страна, когато тя е убедена, че ще спечели повече). Например както с Тракийското злато; тъй като нашите изложби на Тракийското злато печелят много пари и ги печели музеят, който ги приема, затова и те обикновено плащат разходите. От тази изложба, едва ли музеят нещо ще спечели и почти 100% съм сигурен, че македонската страна е казала, че ще плати всички разходи по изложбата. Нека да си направят една хубава справка, за да установят, че такова понятие „македонско ръкописно наследство”, в славистиката няма.

 Македония ще представи в Кралския музей на Брюксел през октомври изложба „Македонското ръкописно богатство през вековете” ?????!!!??? 

Това е най- малкото маждународен политически скандал не само межу нас и съседите, но и между България и Белгия! Това е такава показна пренебрежителна дипломатическа акция на ФИРОМ и Белгия срещу българите, която дори нота не би могла да заличи унизителното положение, в което ни поставят. Може би този път Европейския съюз начело с Белгия ще доведат македонски учители за нас, българите от Македония!

 

Македонско ръкописно богатство през вековете няма, тъй като македонската нация е създадена през 1934 г., с едно решение на Балканския лендерсиндикат, на Коминтерна. В последните месеци на 1944 г. е създаден и македонският книжовен език. Следователно - средновековни македонски ръкописи не би могло да има и няма. Това каза историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей (НИМ), във връзка с изложбата „Македонското ръкописно богатство през вековете”, която Македония ще представи в Кралския музей на Брюксел през октомври, предаде Фокус.

http://society.actualno.com/Bylgarski-reakcii-Srednovekovni-makedonski-rykopisi-njama-news_398532.html

Никъде в световната история не съществува понятие македонски ръкопис, македонска азбука или македонски средновековен език – каза Божидар Димитров. „В манастирите в Македония, които са основните хранилища на ръкописи, се откриват вече няколкостотин години, български средновековни ръкописи, сръбски средновековни ръкописи, гръцки средновековни ръкописи. Като се започне от експедицията на руснака Алексий Суханов, мине се през XVI век, и се стигне до XX век. Други няма. Скопие, очевидно, с тази изложба, ще набеди една от тези групи за македонски. Вероятно ще бъдат българските ръкописи, които се откриват в Македония, паралелно със сръбски и гръцки ръкописи”, добави Божидар Димитров.

Според него изложбата е ново посегателство и поредна кражба на българска история. „Аз съжалявам колегите от Кралския музей в Брюксел, където ще бъде тази изложба. Дали там има някой, който да им каже, че понятието „македонски средновековни ръкописи” е нонсенс и очевидно няма”, заяви Димитров.

Българската държава би трябвало да протестира, както трябва да протестират и евродепутатите, тъй като не би могло да има македонски средновековни ръкописи, заяви Божидар Димитров. „Имаме хора, които много добре знаят, и са наясно с македонския въпрос, и с фалшификациите на българската история. Това са и Андрей Ковачев от ГЕРБ, Станимир Илчев от НДСВ и Евгени Кирилов от БСП, който е много наясно с всичко това. Би трябвало да направят колективен протест и да се срещнат с ръководството на музея, да му обяснят в какво се забъркват”, добави Божидар Димитров.

„Дори за едно-единствено свидетелство през Средновековието, в което се говори за Македония, македонско и т.н., аз давам награда от един милион евро, но от мен, странно, никой не ги е поискал вече десет години. Ако има македонски средновековни ръкописи, това значи, че имат не едно, а много доказателства, но кой знае защо не ги представят”, каза още Димитров.

„Целият площад в Скопие е изпълнен с паметници, които са кражба на българската история, всички учебници по история, всички книги, които пишат, са кражби на българска история”, заяви Божидар Димитров.

Недопустима е промяната на историята със задна дата. Търсенето на артефакти и събития в античната или средновековната история, за да се аргументира сегашната национална идентичност на хората в Република Македония, не можем да приемем като нормално. Това каза от своя страна евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

„Имаме ясен отговор на това като български евродепутати: Трябва да престане манипулацията на историята. Не знам тази изложба какво точно ще представя, и как ще го представя, но това, което имаме като опит от Република Македония, особено от тяхната Академия на науките и изкуствата и представители на тази академия, е, че се фалшифицира историята”, добави Ковачев.

„Самият проект в Македония – „Скопие 2014” с тези мегаломански паметници на различни герои от различни етапи в историята от Античността и Средновековието до наши дни, показва огромен комплекс за това, че има какво да доказват и има нещо, което не е точно така, щом търсят своята идентичност в гигантски бетонни статуи”, каза още Андрей Ковачев.

В продължение на цялото Средновековие няма нито едно свидетелство за съществуване на самостоятелно македонско културно наследство, заяви също така историкът доц. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий” и водещ на телевизионното предаване „Час по България” по телевизия Скат. По думите на доц. Павлов твърдението за такова наследство противоречи на абсолютно всички сведения на чужди пътешественици, наблюдатели, кръстоносци, мисионери, търговци и представители на тогавашната средновековна обществена мисъл.

Това не е първият случай, в който Македония представя българско наследство като свое. Би било логично, ако наистина се казваше, че става дума за наследство на средновековна България, а не за някаква митологизирана „македонска култура”, каквато през Средновековието не съществува. Със сигурност всички паметници, които ще бъдат представени там, са свързани с традициите на българската средновековна писменост; с тези български книжовни средища, които са поддържани от българските царе и българското общество през онези години”, каза той.

За пореден път ставаме свидетели на грозна кражба на старобългарско наследство, заяви доц. Павлов.

„За пореден път македонската държава извършва една груба провокация към България. Това стана нещо обичайно през последните години и в този смисъл отсъствието на реакция от българските институции е най-малкото смущаващо”, каза още доц. Пламен Павлов.

 

Остри реакции за подготвяна македонска изложба в Брюксел

Историците са категорични, че пред Средновековието няма нито едно свидетелство за съществуване на самостоятелно македонско културно наследство

Паметникът на цар Самуил в СкопиеПаметникът на цар Самуил в Скопие

Български евродепутати и историци реагираха остро по повод готвената изложба "Македонското ръкописно богатство през вековете", която Македония ще представи в Кралския музей на Брюксел през октомври.

Историците са категорични, че пред Средновековието няма нито едно свидетелство за съществуване на самостоятелно македонско културно наследство.

Според съобщения в македнските медии от 9 до 21 октомври т.г. в Кралския музей на Брюксел ще бъдат показани "Струшкият сборник" с творби на Св. Климент Охридски, църковно нотно песнопение, Бенчевското четвероевангелие, фрагменти и пергаменти.

"Недопустима е промяната на историята със задна дата. Търсенето на артефакти и събития в античната или средновековната история, за да се аргументира сегашната национална идентичност на хората в Република Македония, не можем да приемем като нормално", коментира евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

"Имаме ясен отговор на това като български евродепутати: Трябва да престане манипулацията на историята. Не знам тази изложба какво точно ще представя и как ще го представя, но това, което имаме като опит от Република Македония, особено от тяхната Академия на науките и изкуствата и представители на тази академия, е, че се фалшифицира историята", добави Ковачев.

Самият проект в Македония – "Скопие 2014" с тези мегаломански паметници на различни герои, от различни етапи в историята от Античността и Средновековието до наши дни, показва огромен комплекс за това, че има какво да доказват и има нещо, което не е точно така, щом търсят своята идентичност в гигантски бетонни статуи, каза още Андрей Ковачев.

Реакция на българското външно министерство или на посолството ни в Брюксел

поиска евродепутатът от БСП Евгени Кирилов.

Белгийски институции вероятно са предложили домакинство на изложбата вероятно без да се вгледат в чисто научната същност, предположи той.

Мегаломанските манипулации на историята вземат връх в нашата съседка, като главно се употребяват за вътрешнопартийни и вътрешнополитически спекулации, каза Евгени Кирилов. Според него масовият зрител на подобни прояви въобще не е запознат с подробностите.

Кирилов смята също, че трябва да се прави всичко възможно - да обясняваме и на братята македонци, че това не е в техен интерес.

"Така, както водят политиката си в последно време, не е в интерес и на обикновените хора в Македония. Напомпва се изкуствено тяхното съзнание с цел политическа експлоатация. Но това са краткотрайни ефекти и от това се губи", смята Кирилов.

"Македонско ръкописно богатство през вековете няма,

тъй като македонската нация е създадена през 1934 г., с едно решение на Балканския лендерсиндикат на Коминтерна. В последните месеци на 1944 г. е създаден и македонският книжовен език. Следователно - средновековни македонски ръкописи не би могло да има и няма", каза директорът на НИМ Божидар Димитров.

Никъде в световната история не съществува понятие македонски ръкопис, македонска азбука или македонски средновековен език, добави той.

"В манастирите в Македония, които са основните хранилища на ръкописи, се откриват, вече няколкостотин години, български средновековни ръкописи, сръбски средновековни ръкописи, гръцки средновековни ръкописи. Като се започне от експедицията на руснака Алексий Суханов, мине се през XVI век, и се стигне до XX век. Други няма.

Скопие, очевидно, с тази изложба ще набеди една от тези групи за македонски. Вероятно ще бъдат българските ръкописи, които се откриват в Македония, паралелно със сръбски и гръцки ръкописи", смята Божидар Димитров.

Според него изложбата е ново посегателство и поредна кражба на българска история.

"Аз съжалявам колегите от Кралския музей в Брюксел, където ще бъде тази изложба. Дали там има някой, който да им каже, че понятието "македонски средновековни ръкописи" е нонсенс и очевидно няма такова", заяви Димитров.

Според него българската държава би трябвало да протестира, както трябва да протестират и евродепутатите.

"Дори за едно-единствено свидетелство през Средновековието, в което се говори за Македония, македонско и т.н., аз давам награда от един милион евро,

но от мен, странно, никой не ги е поискал вече 10 години. Ако има македонски средновековни ръкописи, това значи, че имат не едно, а много доказателства, но кой знае защо не ги представят", каза още Димитров.

Историкът доц. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" също е категоричен, че в продължение на цялото Средновековие няма нито едно свидетелство за съществуване на самостоятелно македонско културно наследство.

По думите му твърдението за такова наследство противоречи на абсолютно всички сведения на чужди пътешественици, наблюдатели, кръстоносци, мисионери, търговци и представители на тогавашната средновековна обществена мисъл.

"Това не е първият случай, в който Македония представя българско наследство като свое. Би било логично, ако наистина се казваше, че става дума за наследство на средновековна България, а не – за някаква митологизирана "македонска култура", каквато през Средновековието не съществува. Със сигурност, всички паметници, които ще бъдат представени там, са свързани с традициите на българската средновековна писменост; с тези български книжовни средища, които са поддържани от българските царе и българското общество през онези години”, каза той.

"За пореден път македонската държава извършва една груба провокация към България. Това стана нещо обичайно през последните години и в този смисъл – отсъствието на реакция от българските институции е най-малкото смущаващо", допълни доц. Пламен Павлов.

Категория: 
Споделете с приятели