ОбСНВ Благоевград

Наркотици - истината за тях
26 October, 2012 - 15:29 -- drtemi

Енергийна напитка е причинила смъртта на шест души, според американската Агенция за храните и лекарствата. Тя води разследвание по случаите. Една от най-фрапиращите трагедии е с 14-годишно момиче, което получило инфаркт, след като изпило две кутии от напитката. Роднините на момичето съдят компанията-производител. Напитката е “Monster”, която свободно се продава и на българския пазар.Родните тийнейджъри не се притесняват често да я “ползват”, вярвайки че тя ще компенсира недоспиването и умората им."Монстър Бевъридж" е обект на жалба в щата Калифорния, подадена в петък от семейството на Анаис Фурние – тийнейджърка, починала от сърдечна аритмия през декември 2011 г., след като за 24 часа изпила две кутийки "Монстър Енерджи" - напитка, произвеждана от "Монстър Бевъридж.

Според Френската национална агенция за санитарна безопасност, регистрираните ефекти на енергийните напитки са нарушения на сърдечния ритъм, епилептични кризи, виене на свят, тревога, увеличена активност и объркване.

Родителите й обвиняват "Монстър Бевъридж", че не е предупредила за потенциалните опасности, свързани с нейния продукт.

"Бях шокирана да науча, че FDA може да регулира кофеина в кутийка сода, но не и в енергийните напитки", заявява майката на девойката в комюнике.

Съгласно американския закон, содите не могат да съдържат повече от 71,5 милиграма кофеин на 35 сантилитра. Това ограничение обаче не се прилага при енергийните напитки, смятани за хранителни добавки.

Според процедурата, двете кутийки с напитки "Монстър", изпити от Анаис Фурние са съдържали около 480 милиграма кофеин, което се равнява на 14 кутийки "Кока-Кола".

Публикуван през 2011 г. доклад на американското министерство на здравеопазването разкрива, че броят на посещенията на спешните отделения заради здравословни проблеми, свързани с консумацията на енергийни напитки се е увеличил десет пъти между 2004 и 2009 г., като е надхвърлил 16 000 за страната.

Според Кевин Голдбърг, един от адвокатите на семейството на Анаис Фурние, продажбите на тези напитки са се увеличили със 140% за същия период.

"Монстър" държи близо 39% от американския пазар по обем на продажби, но австралийският "Ред Бул" е с най-голяма печалба. Останалите производители на такива напитки са "ПепсиКо" и "Ливинг Исеншълс".

Докладът на американската Агенция за храните и лекарствата сочи, че много хора са получили нежелани реакции след консумацията на енергийната напитка. Обикновено оплакванията идват след изпиването на кутийката, в която от 700 мл течност 240 са кофеин. Това е седем пъти повече кофеин, отколкото се съдържа в една кутийка кола от 330 мл.

Агресивността на маркетинговите кампании на тези фирми, които са насочени предимно към младите, пораждат нарастващо безпокойство сред властите.

През август, федералният прокурор на Ню Йорк свика ръководителите на "Монстър Бевъридж", "ПепсиКо" и "Ливинг Исеншълс" в рамките на разследване на рекламните и маркетингови практики в промишлеността.

Сенаторът демократ от щата Илинойс Дик Дърбин поиска от FDA да преразгледа действието на кофеина и другите възбуждащи вещества в големи дози в тези напитки върху децата и юношите.

Според Френската национална агенция за санитарна безопасност, регистрираните ефекти на енергийните напитки са нарушения на сърдечния ритъм, епилептични кризи, виене на свят, тревога, увеличена активност и объркване.

Категория: 
Споделете с приятели