ОбСНВ Благоевград

Наркотици - истината за тях
5 February, 2012 - 22:03 -- drtemi

Близо 262 хил. са пациентите с различни онкологични заболявания в страната. Според специалистите най-много тази година ще са случаите на рак на дебелото черво

 

Над две трети от случаите на рак в страната са свързани с тютюнопушенето, сочи справка на Националния раков регистър, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Близо 262 хил. са пациентите с различни онкологични заболявания у нас.

Около 180 хил. от тях имат тумори, чиято поява е пряко свързана с цигарите.

Пушенето е основен рисков фактор за възникването на тумори на носа, носната кухина и синусите, ларинкса, трахеята, бронхите и белия дроб, стомаха, хранопровода, дебелото черво, ректума и ануса, устните и устната кухина, фаринкса, бъбреците, пикочния мехур, маточната шийка, матката.

Последните научни данни показват, че тютюнопушенето най-вероятно е свързано и с рака на млечните жлези.

През последните години заболеваемостта при тези локализации се увеличава все повече - над 25 хил. са новите случаи през 2010 г., а през тази година се очаква броят им да достигне 29 хил.

Според специалистите най-много ще са случаите на рак на дебелото черво

- 3065, на белия дроб и трахеята - 4077, на гърдата - 4046 и др.

Данните сочат, че по-често боледуват мъжете, отколкото жените.

Най-многобройни са хората с рак на белия дроб между 60 и 69 години, но има засегнати и не малко младежи между 20 и 29 години.

Във връзка с профилактиката на рака на маточната шийка, здравният министър Стефан Константинов съобщи, че към момента няма смисъл тази дейност да се финансира от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), тъй като здравното министерство е осигурило 20 млн. лева европейски средства по

националната програма "Спри и се прегледай"

В момента по тази схема за ранна диагностика на онкологичните заболявания има обществена поръчка. След приключването на проекта НЗОК ще поеме финансирането на профилактиката на този вид рак.

За намаляване на онкологичните заболявания е изключително важен начина на живот. Затова МС прие и законопроект за въвеждане на пълната забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места от 1 юни тази година.

Министърът, който днес посети Специализираната болница по онкология в София по повод на Международния ден за борба с рака, съобщи, че има връчена подписка от онколози и от онкологичното дружество в подкрепа на въвеждането на пълна забрана за пушене на обществени места. В нея до момента са се включили над 100 специалисти.

Специализираната болница по онкология ще се сдобие през тази година с нова гама-камера и клиника по гръдна хирургия, бронхология, мамология и реконструктивна хирургия.

За целта МЗ е предоставило на лечебното заведение 1,8 млн. лв. Министерството е отпуснало на лечебното заведение и 70 хил. лв. за купуване на

четири радиоактивни източника за брахитерапия

Извън тези средства, от 2008 г. досега болницата е получила от МЗ 6 млн. лв., изразходвани за осигуряването на компютърен томограф, информационна система, лъчетерапевтична и рентгенова апаратура, както и за изграждане на клиника по гръдна хирургия, бронхология, мамология и реконструктивна хирургия.

По ОП "Регионално развитие" е одобрен проект за финансиране на онкологията за разширяване на лъчетерапевтичен комплекс в клиниката по лъчелечение.

Комплекса ще включва изграждането на четири специализирани помещения (бункера), в които ще се монтират два мултимодални линейни ускорители, които ще са в състояние да извършват най-модерно лъчелечение.

Комплексът ще включва още компютър томографски симулатор и магнитно-резонансен томограф с възможности за спектроскопия за най-прецизно определяне на туморните обеми. Предвижда се комплексът да е готов до края на 2013 г.

Категория: 
Споделете с приятели