ОбСНВ Благоевград

Наркотици - истината за тях
20 August, 2012 - 14:06 -- drtemi

Изследването е поръчано по европейски проекти и за него са платени 17 799 лева на фирми и неправителствени организации /интересно на кои партии са приближени тези НПО - та. В Благоевград има толерирана от МЗ НПО, която е от семеен типа - съпруг, съпруга, сестра на съпругата, братовчедка..../, както и 20 363 лева за разработване на учебни модули /да се редактират посочените автори и творби, както и историческите факти за Левски и други герои, които ме е срам да нарека национални, защото нациите не си позволяват подобна гавра с историята си/. Това прави обща цена над 38 хил. лева за проучването.

Странното е, че бяха направени опити да бъде обвинено издателство, че предизвиква скандал, защото било засегнато от поръчаните на други учебници и помагала. Питам се, дали тези други не са имали вече подготвени текстве и за това са били одобрени и на кого са те? Питам се и не е необходимо да си отговарям. Истината е очевадна, чела съм учебници на нашите съседи и знам как Българите са представени там и как собствените им политици и политики. Всичките ни съседи са защитавали и защитават своите интереси. Така учат и възпитават растящите си поколения. Необяснимо ми е това мазохистично отношение към род, родина, история, национални герои при нас. Болни ли сме психически или изродени духовно? Лъжите ни са ежедневие и така учим децата си. МОМН са взели участие в проекта и други институции - също, но сега сипят клетве след клетва в името на народа и историята му, и героите му. Лошото е, че няма как да повярваме, защото в интернет стоят предишните им категорични изявления.

В http://senzacia.net - са посочени 50 000 лева и следния коментар:

Госпожа Налбант е един от авторите на доклада „Етническа принадлежност и възраст“. Там се казва, че цитатът „…турчин,че бесней над бащино ми огнище“ не бива да се използва в училище, а да се замени с по-подходящ. В този доклад  критикуват и  песента „Къде си вярна ти любов народна?“, според тях в текста на песента турците са представени като врагове, които трябва да се колят. Все още никой не знае  колко е получената персонално сума от Налбант.

 

Тези пари са платени като хонорар за дълбокомислените коментари и анализи на нашите учебници. Парите за гаврата с нашата история дошли  от неизвестна еврофондация. Хонорарите били от Европа и са изплатени на Комисията за защита от дискриминация, за анализите относно стереотипите и предразсъдъците в учебниците.

Тъкмо тези анализи възмутиха обществото, след като се разбра, че в тези доклади се предлага да бъде подменена българската история, като се махнат текстовете за турското робство. Тези текстове според комисията били политически некоректни и етнически нетолерантни.


Обесването на Васил Левски

Анализите потресоха българите и ги осъдиха остро в социалните мрежи, а професор Божидар Димитров дори предложи чиновниците от комисията да бъдат уволнени. Служители от комисията споделили пред журналистите, че парите били усвоявани от различни фондации. Но  страшното било, че никой нямал представа какви са били критериите за изборът на тези фондации и техните условия.

Парите са били разделени между различни дружества от сорта на Дружеството на психолозите, фондация „Саворе“, Център за изследване и политики за жените и „Дидра проджект“.

Дружеството на психолозите изучава не текстовете, а дискриминационните настроения сред педагози и тийнейджъри. Сред хората писали анализи и доклади, лъскат имената на ексобразователния  зам.-министър Мукаддес Налбант от времето на Даниел Вълчев.


Мукаддес Налбант

Госпожа Налбант е един от авторите на доклада „Етническа принадлежност и възраст“. Там се казва, че цитатът „…турчин,че бесней над бащино ми огнище“ не бива да се използва в училище, а да се замени с по-подходящ. В този доклад  критикуват и  песента „Къде си вярна ти любов народна?“, според тях в текста на песента турците са представени като врагове, които трябва да се колят. Все още никой не знае  колко е получената персонално сума от Налбант.

В dnes.bg  е публикувана следната информация: Не можем да посягаме на българската светиня, да поднасяме по друг начин това, което ни е завещано. Това обяви пред Нова телевизия зам.-министърът на образованието Милена Дамянова по повод скандала с текстове на Ботев и Вазов в учебниците, определени от КЗД като дискриминационни. 

Тя беше категорична, че литературата трябва да се чете в своя исторически контекст и че по новите програми и учебници няма да има никакво заменяне на цитати или премахване на думи на Ботев или Вазов.

Изследването на Комисията за защита от дискриминацията за стереотипите и дискриминацията в учебниците в българската образователна система не е изготвено от Комисията за защита от дискриминацията, а от независими експерти, обясни и Ана Страшимирова, председател на ведомството.

Тя уточни, че изследването е поръчано по европейски проекти и за него са платени 17 799 лева на фирми и неправителствени организации, както и 20 363 лева за разработване на учебни модули. Това прави обща цена над 38 хил. лева за проучването.

То е направено през 2011-та година, но по думите на Страшимирова озадачаващо е защо е качено на сайта на комисията едва на 4-ти юли тази година.

Страшимирова каза, че в администрацията на комисията не може да се намери документа с 9-те подписа на тогавашния състав на комисията, с които се взима решение докладът да бъде качен електронно и публично на сайта.

Авторът на доклада - Мукаддес Налбант, бивш зам.-министър на образованието, се включи в ефир и каза, че нападките по неин адрес са неоснователни. По думите й никога не е казвала, че трябва да се заменят цитати от български автори или да се премахват от учебниците.

„Проблемът не е нито в авторите, нито в произведенията. Автентичните текстове трябва да съхраняват своята художествена стойност, да бъдат поднесени така, че да не преекспонират някакво пренасяне на отрицателно отношение един към друг”, каза Налбант.

„Аз съм се включила в изследването по покана на членове на комисията. По времето, когато се ангажирах с това изследване, не работех в образователното министерство”, допълни тя.

Налбант директно отхвърли коментара на Страшимирова за хаос в администрацията на КЗД и за нерегламентирано качване на сайта на комисията.

Във връзка с подобни обвинения Налбант определи целия казус като граничещ с криминален. Тя спомена и евентуална подмяна на думите й в доклада.

„На мен ми бяха приписани думи, които никога не съм казала”, уточни Налбант.

Категория: 
Споделете с приятели