ОбСНВ Благоевград

Наркотици - истината за тях
8 May, 2012 - 17:15 -- drtemi

Разпространението и употребата на синтетични наркотици в региона расте лавинообразно, алармираха психиатри и полицаи. Все повече тийнейджъри се друсат с хапчета с амфетамини и метамфетамини, стават агресивни, нямат спирачка в действията си и в състояние на наркоза могат дори да убият, предупреди психиатърът д-р Дафин Ненов. Той ръководи метадоновата програма в Центъра за психично здраве във Велико Търново, където се лекуват 20 хероинозависими.
Опасностите при приемането на метанфетамини се крие в това, че всяка доза води до тотално и безвъзвратно унищожение на нервни клетки в мозъка. При правилно и продължително лечение на хероинозависимите организъм се възстановява напълно след години, а това е невъзможно при приема на амфети, коментира д-р Ненов.
Около 50 лева струва таблетка синтетична дрога. Тя може да бъде разделена за 4 до 6 приема, което прави амфетите евтин и достъпен наркотик. Грам хероин може да се купи между 20 и 30 лева в зависимост от качеството. Кокаинът е със закована цена от 100 долара за грам, сочи неофициалната информация.
Последното официално проучване за употребата на наркотици сред учениците и студентите във Велико Търново е правено преди 5 години. В неформални разговори ученици споделят, че всеки трети тийнейджър е опитвал дрога, основно марихуана.
През м.г. в областта полицаите са задържали 332,23 грама метамфетамини, което е 10 пъти повече от количествата, конфискувани година по-рано. Полицейските сводки показват, че възрастта на пласьорите и употребяващите дрога на хапчета пада. Метамфетамини са иззети и от 16-годишни младежи. 13 кг марихуана са общо задържани м.г. в региона при 93 кг през предходната година, намерен е едва 3,31 кг хероин, а през 2010 г. при полицейска операция беше конфискуван 1,2 кг хероин. Няма задържани дози кокаин.

Категория: 
Споделете с приятели