ОбСНВ Благоевград

Наркотици - истината за тях
21 November, 2012 - 09:44 -- drtemi

Месеци преди издирваният в над 190 държави подземен бос Христофорос Аманатидис-Таки да избяга от България, той купува за 70 хил. лева заведение в самия парк на НДК на 20 метра от двореца, научи “24 часа”.

В сключения през декември 2007 г. договор с фирмата с общинско участие “Форум” е записано, че Таки получава и право на строеж. 

В близо четирите години, в които българските власти опитват да арестуват обявения за голям наркобос, той е спечелил съвсем легално от заведението повече от 1 милион лева, които вероятно в момента харчи на изкуствения остров в Дубай, където живее, смятат разследващи.

Наследникът на част от империята на ВИС Аманатидис (виж в карето долу възхода на Таки) бе арестуван като опасен бандит, издирван с червена бюлетина на Европол през април 2012 г. в 7-звезден хотел в Дубай. Тогава от полиция и прокуратура обявиха, че до месец се очаква властите в емирството да решат дали Таки ще бъде екстрадиран у нас.

Вече повече от половин година обаче соченият за един от емблематичните босове не може да бъде върнат от Дубай. Докато чака решението, Таки харчи милионите си, като живее в суперлуксозен апартамент на известния изкуствен остров,  разказват запознати. 

Неофициално от емирството пък се получава информация, че има голяма вероятност Аманатидис да не бъде екстрадиран именно заради милионите, които има и е готов да харчи в Дубай. Противно на очакваното, че седемцифрените банкови сметки Таки е натрупал само с продажба на наркотици, се оказва, че поне 1 милион лева подземният бос е спечелил легално, и то докато го издирват по света и има издадена европейска заповед за арест.

Антимафиоти започват да издирват Таки в последните месеци на 2008 г., когато са арестувани ключови членове на наркоорганизацията му. Тогава са закопчани и зловещо прочутите биячи от Бандата на чуковете.


 

Месеци преди да усети “жегата” от полицейските арести Аманатидис научава, че антимафиотите са по петите му и напуска България. Според разследващите Таки бяга от страната през аерогара София. Последното му, излизане оттам е регистрирано към края на 2008 г. с полет за Атина.

Преди да се качи на този самолет обаче, той сключва изключително изгодна сделка в пика на високите цени на имотите в края на 2007 година. Покупката на заведение в сърцето на София, в самия парк на НДК, очевидно е била толкова примамлива за подземния наркобос, че той взема решение да я купи на свое име, а не както обикновено процедира, сделката да е сключена през фирми или подставени лица, коментират запознати. “24 часа” разполага с копие от нотариалния акт, с който е направена покупко-продажба на кафене-бар в пределите на парка на Националния дворец на културата до столичния бул. “Фритьоф Нансен”.

След като повече от половин година полицаи не могат да открият Таки, на 23 юни 2009 г. софийската градска прокуратура му повдига задочно обвинение като тартор на организирана престъпна група, която се занимава с трафик и продажба на дрога.

Още към онзи момент обвинителите са събрали и данни, че под ръководството на Таки е действала и брутална наказателна бригада, която режела уши, чупела ръце или крака и нанасяла различни телесни повреди, за което също има повдигнато обвинение. 

По същото време от СГП правят и запор на всички банкови сметки на Христофорос в България, потвърдиха за “24 часа” от столичната прокуратура. Единствената недвижима собственост, която е на името на Таки според данните на Агенцията по вписвания - заведението в парка на НДК, обаче не е запорирано. 


 

Според информация на търговци и икономически експерти барът е работел почти без прекъсване в петте години, откакто Аманатидис е станал негов собственик.

През това време то е ремонтирано неколкократно и почти изцяло обновено. Запознати с реконструктивните дейности смятат, че може и да е надхвърлило разрешената за ползване квадратура. Според минималните изчисления за чиста печалба от около 20 хил. лева на месец този бар е донесъл повече от 1 млн. лева на собственика си. Доходите са получени вероятно чрез отдаване за ползване на различни подставени лица, обясняват антимафиоти, разследвали Аманатидис.

Преди седмици в заведението, кръстено в момента “Момо”, отново е направен основен ремонт, то е обзаведено луксозно и според обяснението на служителите вътре предстои да бъде официално открито в близките дни.

Екип на “24 часа” разговаря със служител, който се представи като управител на бара и каза, че не знае за какво се издирва собственикът Аманатидис и не желае да коментира нищо, свързано с търговската дейност на фирмата, стопанисваща обекта.

Проверка на вестника установи още, че и към днешна дата имотът в НДК е единственият, който се води на името на Аманатидис в столицата.

Подземният бос и в момента се издирва във връзка с разследване на мрежа за разпространение на дрога, известна като Фирмата. Материалите срещу него са отделени от делото срещу Бандата на чуковете, което започна през 2009 г., а през лятото наказателната бригада бе осъдена на първа инстанция. 

Любомир Костадинов-Младежа, Румен Китанов-Психото, Цветомир Миленов-Църи и Илия Илиев вече имат присъди на първа инстанция, а трима от аверите им бяха оправдани. “Малкото” дело по групата на Таки вече е в апелативния съд, докато по “голямото” тепърва предстои внасяне на обвинителен акт. По делото се разследват ММА боецът Любомир Симеонов-Чука, колегата му от ринга Сашо Пацов, издирван с европейска заповед за арест, за когото има отделно дело, плевенчанинът Камен Балбузанов-Куката, Кирил Муртов, Кирил Киров-Руския и шефът на фен клуб “Левски-Запад” Антон Калчев.

Делото срещу бригадата на Таки започва, след като двама от участниците в наркомрежата стават жертва на саморазправа и се оплакват в полицията.

Единият бил касиер и работел за “Фирмата” близо 6 г. Свидетели разказват, че за 5-6 г. в наркомрежата работели над 300 души.

Те разнасяли дрога в опаковки с лого VIP и ORIGINAL в София и други градове на страната. Общували със зареждачи и “лейтенанти”.

За Таки директно почти никой не говори. Той бил много предпазлив, гледал да не излиза на светло. Досега не е хващан дори с грам дрога. Допускал до дома си единици от обкръжението си.

 

Джиджи го учи да краде, Мето Илиянски го издига в наркосредите

Години наред за Таки не се пишеше нищо в медиите или се споменаваше само прякорът му, въпреки че всички знаеха, че е един от големите подземни босове.

До 2000-2001 г. името на Христофорос - младеж от гръцки произход, израсъл в столичния кв. Люлин, отсъства от криминалните хроники. Дотогава за люлинските полицаи и бойците от подземния свят той е ловък крадец, добросъвестен ученик на легендарния апаш Йордан Цонков-Джиджи.

Въпреки че е проверяван от полицията, не е известно Таки да е осъждан за кражби.
Съкварталци и съседи в Люлин го знаят като шурей на Даниел Боримиров. Футболистът на “Левски” е женен за сестрата на Таки - Афродита. Таки също е със “синя кръв”, дори след време сподвижниците му ще станат ударно звено на фен клуб “Левски-запад”. 

До 2000 г. Таки не е фактор в подземния свят дори в собствения си кв. Люлин. Издигането си дължи на империята ВИС и Методи Методиев-Мето Илиянски. По това време Мето държи голяма част от контрабандните канали и е основен дистрибутор на кокаин в България, макар пряко да не се занимава с разпространението.

Илиянския е сложил ръка на общинското дружество “Паркинги и гаражи”, а след изчезването му през есента на 2003 г. то съвсем естествено минава в ръцете на Таки и Къро.
С “Паркинги и гаражи” е свързано и едно поръчково убийство. На 5 февруари 2005 г. с 5 куршума е застрелян бившият общински съветник и шеф на комисията по транспорта Георги Василев. Говори се, че убитият, който първи приватизира “Паркинги и гаражи” с РМД, е тръгнал да променя в своя полза за сметка на Таки и Къро капитала на фирмата, чиито месечни печалби са били между 80 000 и 120 000 лв.

След убийството на Георги Илиев Таки и Къро окончателно прилапаха отломките от ВИС.
А преди години дори направиха сериозна крачка в легалния бизнес - създадоха фирма за пътно строителство и поддържане с Братя Галеви и пернишкия бизнесмен Феодор Феодоров.
Христофорос Аманатидис е изключително предпазлив на публични места. Единствените му снимки до обявяването му за издирване от Интерпол бяха публикувани от “24 часа" и препечатвани от всички вестници. На тях Таки случайно е уловен от фотографа сред други хора на погребение.

Той все пак е съден, но не за наркотици, а за побой на строителния предприемач Недко Балабанов. Случката, емблематична за мутренските времена, е от 21 ноември 2001 г. Действието се развива пред кооперация на ул. “Пушкин". Недко е с известния Георги Пехливанов, който искал да купи апартамент в сградата.

В това време пристига Таки с охранителите си и пребива предприемача. В боя се включват и гардовете, а след него Недко е със счупена челюст и мозъчно сътресение, гласеше обвинителният акт на прокуратурата.

Пострадалият обаче не се яви в съда, а свидетелят Пехливанов отрече Таки да е бил сред биячите и така той бе оправдан.

Преди време прокуратурата бе изровила и един стар случай от края на 90-те години, когато задържали Таки, тъй като опитал да пробута фалшива 100-доларова банкнота в чейндж бюро. Той се оправдал, че не знаел, че тя не е истинска. Разследването бе възобновено, макар че едва ли щеше да приключи с осъдителна присъда, но Таки изчезна. Един от източниците ни твърди, че делото дори е прекратено. Официално потвърждение няма.
В медиите доста са описвани подвизите на Бандата на чуковете. МВР и прокуратурата подозират, че тя е изпълнявала поръчки на Таки и приближените му. Наказвала непокорни дилъри с жестоки побоища и осакатявания. Едва ли някой е очаквал обаче, че ще се намерят свидетели, които да заявят, че точно Таки ги е поръчвал.

След бягството му медиите го пращаха ту в Южна Африка, ту в Бразилия, в Гърция, Аруба или на други екзотични места.

В крайна сметка международната полиция спипа Таки в Дубай. По неофициални данни до задържането се стигнало, след като у нас ценен информатор насочил властите.

Категория: 
Споделете с приятели