ОбСНВ Благоевград

Наркотици - истината за тях
19 November, 2012 - 11:54 -- drtemi

Употребата на синтетична дрога води до тежки психични разстройства, заяви доц.д-р Соня Тотева - директор на Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм, пише БТА. Практиката й показва, че наркоманите в страната вече са по-информирани и употребата на хероин става все по-рядко явление.

Актуални са "леките" дроги, към които много хора смятат, че не се развива зависимост. Лекарката обаче е на друга позиция - тя споделя, че употребата на синтетична дрога води до тежки психически разстройства - шизофрения и различни мании, които не водят до смърт, но са трудно лечими.

Като сериозен проблем доц.Тотева отчита липсата на национална стратегия за борба с алкохолизма. Според нея вече има написан документ, но не се знае кога ще бъде приет. Доц.Тотева е категорична, че е крайно време политиците да започнат да спазват закона и един процент от приходите от акциза върху алкохола и тютюневите изделия да се отделя за превенция и лечение на зависимости.

Доц. Тотева изтъква като национален проблем и "изтичането" на кадри в чужбина. По думите й младите лекари предпочитат да работят навън, тъй като заплащането е много по-добро. Това обаче води до липса на кадри в страната и в момента в България има съвсем малко истински специалисти, които работят със зависимите.

Видове наркотици: 
Категория: 
Споделете с приятели