ОбСНВ Благоевград

Наркотици - истината за тях
24 August, 2012 - 10:00 -- drtemi

(притча)
"Веднъж дяволът решил да продаде инструментите на своя занаят. Той внимателно ги подредил на една витрина, за да се виждат от всички. Колекцията впечатлявала със своя богат избор: тук блестяла камата на завистта

, а до нея лежал чука на гнева; на друга етажерка пък бил лъкът на чревоугодието, а до него живописно били разположени стрелите на мечтанията и ревността. Можело също да се видят оръдията на страха, гордостта и ненавистта. На всички инструменти били поставени етикети с названието и цената.

На отделен шкаф, върху красива подложка и някак настрани от останалите инструменти лежал малък, незначителен на вид и доста захабен дървен клин, на който била поставена табелка с надпис ”униние”. За всеобщо учудване цената на този инструмент била значително по-голяма, отколкото на всички взети заедно.

Един минувач попитал дявола защо толкова високо е оценил този странен клин.

- Действително е така, оценил съм го по-скъпо от останалите, - отвърнал дяволът - защото това е единственият инструмент в моя арсенал, на който мога да разчитам, ако всички други се окажат безсилни.

И той нежно погалил дървения клин.

- Ако ми се отдаде възможност да го забия в главата на човека, - продължил своето обяснение дяволът, - то той отваря вратите за всички останали инструменти.

«Из жизни старцев (мудрость праведных) или Душеполезное чтение». Составитель Д. Гриценко