ОбСНВ Благоевград

Наркотици - истината за тях
15 October, 2012 - 10:21 -- drtemi

Бих искала да предадеш моите благодарности на посаника и на служителите в посолството, както и на д-р Теменужка Любенова, на Съвета по наркотични вещества, учениците и и журналистите свързани с този проект. Тези хора са гласът на Вероника и съм сигурна, че той се чува надалеч, защото го заслужават. Тя наистина много ми липсва, Иймър. Чухме се три минути преди убийството ѝ, и нашите последни думи една към друга бяха: Обичам те, а след това я уцелиха шест куршума и тя загина. Всеки ден тя е в мислите ми.

17 октомври 2012 г. 11.00 часа в зала "22 септември" на община Благоевград.

Kонкурсът за журналисти в памет на Вероника Герин  „Сърце и слово срещу наркотиците”  цели подкрепа и популяризиране работата на журналистите, които системно и адекватно, с изразена гражданска позиция, отразяват проблемите свързани с наркотиците, представянето им, както и на Вероника Герин, като положителен пример в дейностите по превенция на наркоманиите на учениците.

Писмо на майката на Вероника Герин до посолството на Ирландия в България - в.и.д. Посланик Иймър Фрийл

Скъпа Иймър,

Благодаря ти за милото писмо в което ме информираш за церемонията по връчването на наградите на името на Вероника. Горда съм и знам, че тя би се радвала да научи, че дори и след петнадесет години на 26 юни нейното дело се помни от народа на България.

Бих искала да предадеш моите благодарности на посаника и на служителите в посолството, както и на д-р Теменужка Любенова, на Съвета по наркотични вещества, учениците и и журналистите свързани с този проект. Тези хора са гласът на Вероника и съм сигурна, че той се чува надалеч, защото го заслужават. Тя наистина много ми липсва, Иймър. Чухме се три минути преди убийството ѝ, и нашите последни думи една към друга бяха: Обичам те, а след това я уцелиха шест куршума и тя загина. Всеки ден тя е в мислите ми.

С нетърпение очаквам да прочета материалът по церемонията по връчването на наградите и да видя снимки в “Индипендънт”.

Желая на всички всичко най-хубаво и отново благодаря.

С много любов,
Бърни Герин

 

Вероника Герин е била най-известният журналист - криминален репортер в Ирландия. Тя пише за престъпността, за корупцията, за злоупотребите в църквата. Герин разкрива на хората неща, за които те нямат никаква представа. Материалите й разказват, че в Ирландия има цяла класа от хора, които си изкарват прехраната от наркотици и други престъпления. Че тези хора са натрупали огромни богатства, за които не са плащали никакви данъци. Хора без явен източник на доходи, които обаче живеят в лукс и се смятат за недосегаеми и, че никой, включително и властите по онова време, не осъзнава колко опасни са станали тези хора.
В продължение на две години Вероника е разследвала престъпниците, като в процеса се натъква на Джон Гилиган, който е изградил много солидна наркоимперия. За 2 години Гилиган е изкарал около 25 милиона английски лири от трафик на канабис. Това е един от най-големите престъпници в държавата. Оглавявал е най-сериозната престъпна групировка по онова време. И в същото време никой не е знаел кой е той. Неговите съседи за него знаят, че той е един почтен собственик на школа по езда в провинцията.

Вероника Герин прави опит да вземе интервю от него пред дома му, но той жестоко я пребива. След това в разговор по телефона Джон Гилиган я заплашва да спре да се занимава с него, защото в ще отвлече 6-год. й сина и ще го изнасили! Тя знае що за изрод е Гилиган и, че ще направи това, което казва, но това не я отказва. Тя стига до края!

Убийството на Вероника Герин

Заради побоя, който и нанася Гилиган е застрашен да влезе в затвора до 2 години и предвид криминалното му минало това е щяло да стане. Но в деня преди делото за побоя – 26 юни (Международен ден за борба с наркотиците) 1996 година – Вероника Герин е убита. На червен светофар в Дъблин двама мотористи в черно я доближават, единият вади пистолет и стреля в нея 6 пъти, тя издъхва на място. Тогава е на 37 години…

Преди нейното убийство Вероника Герин получава две “предупреждения” – веднъж стрелят по прозорците на дома й, вторият път е простреляна самата тя – отново на прага на дома й. След тези “инциденти” й е назначена 24-часова полицейска охрана, от която тя впоследствие се отказва, тъй като й пречи да си върши работата. И продължава…

Убийството на Вероника идва малко след като ИРА са убили един полицай. Месец по-късно властите са в шок и наистина не знаят какво да правят. Едно от нещата, които политиците правят е създаването на Бюрото за активи, придобити от престъпления.
След това за 10 години от престъпниците в Ирландия, от основни фигури, замесени в организираната престъпност, са събрани над 80 милиона евро дължими от данъци, такси, налози и т.н. – това са пари, които директно са влезли в държавната хазна. Освен това, по процедурите за налагане на обезпечителни мерки, предвидени в Закона за облагите от престъпления, са блокирани активи на стойност над 50 милиона евро. Допълнително в хазната са постъпили 7 милиона от дължими социални осигуровки. Приетият след смъртта на Вероника Герин Закон за облагите от престъпления гарантира анонимността на всички служители на Бюрото, а те имат право да разследват и атакуват в съда всеки, за когото има основателно подозрение, че се занимава с престъпна дейност. И това “основателно подозрение” е достатъчно основание, за да бъде запорирано, а впоследствие и отнето имуществото или конфискувани парите.

Всеки старши полицейски служител формира убеденост, основана на разумно предположение, че дадена жилище или пък офис сграда е добита в резултат на престъпление. Тази убеденост се изгражда въз основа на разследване, което бюрото за активите, придобити от престъпления провежда. Бюрото има достъп, както до цялата публична информация, така и до поверителна информация. Там работят полицаи, митничари, данъчни служители, представители на социалните служби, така че те имат достъп до всякакъв тип секретна информация. Бюрото се занимава с разследване финансовите дела на престъпника, който притежава съответния имот – проверка на банковите му сметки, ако има такива. Възможно е той да има сметки на името на други лица, да използва свои роднини, за да прикрие парите си. Проучва се и криминалното му минало. И тогава се атакуват активите му. Когато съдията е убеден, че предположението е основателно, той издава определение за блокиране на имуществото за 7 години.

Реч на Вероника Герин при връчването й на наградата за Свобода на печата през декември 1995 г.

Благодаря!... поразително...

За мен е чест да получа тази награда, както и приятелите тук, така и другите получили награди, които я залужават точно толкова, колкото и аз. Приемам тази награда от свое име, както и от името на моите колеги в Sunday Independant, който ме насърчаваха и подкрепяха в моята разследваща дейност през времето, през което работех във вестника. Доста е необичайно да чуете, че ирландски репортер е бил заплашван или да е стреляно по него. За съжаление, заради непрекъснатите проблеми с престъпността в Ирландия, много репортери, не само аз, са били ежедневно подлагани на смъртни заплахи и сплашване. За колегите ми в други вестници и други медии съм благодарна, че CPJ са решили да окажат чест на ирландски и европейски журналист. За нещастие в Ирландия, журналистите трябва да се изправят и пред заплахата от евентуално влизане в затвора. Затова привествам тази възможност да подчертая случая на мой колега, който работи в Irish Indipendant. Тя също, както нашият член тук е изправена пред заплаха от затвор. Причината за това е, че тя е побликувала документ, който е бил широко разпространен сред полицията в Ирландия. Става въпрос за заподозрени в банков обир, за които аз съобщих ден преди да бъде стреляно по мен. Лиз Алън е моятa колежка, която е изправена пред евентуална присъда. Тя е обвинена в нарушаване на държавна тайна. Ние трябва да се изправим пред.. В Ирландия ние пишем оковани от невероятно ограничителни закони. Това е прекрасна страна, страхотно място, което да посетите, но за нещастие на журналистите.. ние трябва да работим под най-силно ограничените закони против публична клевета. Трудно е и за издателите, защото те са хората, които трябва да плащат ежедневно на адвокатите в съдилищата огромни суми пари. Това са проблемите, които смятам, че трябва да подчертая тук. Не заради факта, че журналист може да бъде застрелян, а за законните ограничения, от които сме ограничени в работата си. Благодаря ви, благодаря и на Комитета за защита на журналистите, че ми дадоха възможността да обърна внимание на това. За мен е истинска чест да приема тази награда. Приемайки я, бих искала също да благодаря на двама души, които ме насърчиха, въпреки последните изключително трудни 12 месеца. Това са моят съпруг Греъм и моят син Кахл. Защото ви уверявам, че ако те не ме бяха подкрепили, не бих се справила. Благодаря ви много!

http://www.youtube.com/watch?v=bSyWm4Gdl8w


Споделете с приятели