Хероин

Други названия: Адец. жълто, материал, кафяво, стаф, стафиди, стръв, херинга, херо, херца.

Произход: Разработва се през 19 век като болкоуспокояващо средство. Извлича се след химическа преработка на опиевия мак. Чистият хероин е бял прах. но продаваният на улицата нарко-тик съдържа значително количество примеси и обикновено е с кафяв цвят.

Начин на приемане: Хероинът може да се смърка, пуши, вдишва при нагряване върху фолио или да се инжектира. Най-разпространено е венозното инжектиране поради бързото въздействие, по-трайния и мощен ефект.

Пряко въздействие: Създава чувство за спокойствие, наслада, приповдигнато настроение или апатия.

Рискове: Пьрвите опити с хероин са съпроводени с га-дене, повръщане, прилошаване. Тези странични ефекти не се наблюдават след разви-ване на поносимост. Паралелното приемане но хероин с други наркотици, потискащи централната нервна система (например алкохол или различни транквиланти) може да доведе до свръхдоза и смърт.

Преки физиологични и психични ефекти

При приемане на хероин се усеща прилив на топлина, пълно отпускане, облекчаване на болката и стреса. Въздействието зависи не само от чистотата и дозата, но и от моментното състояние, обкръжението и очакванията на консуматора. За развиване на психическа и физическа зависимост са достатъчни 10-15 опита. От 8 до 24 часа след последната доза се наблюдават симптоми на абстиненция - болки по тялото, тре¬перене, изпотяване, мускулни спазми, учесте¬но дишане, загуба на апетит, безпокойство, нервност. Предозирането може да доведе до изпадане в безсъзнание и кома, спиране на дихателната и сърдечна дейност и смърт.

Продължителната употреба води до:

  • Отслабване на паметта.
  • Загуба на сексуалното желание
  • Апатия, доминиращи отрицателни емоции.
  • Загуба на апетит и рязко спадане на теглото.
  • Нежелание за живот.
знаете ли, че ...
При инжекционното приемане на хе¬роин често се използват общи игли и спринцовки. Това може да доведе до заразяване с хепатит В и С или с вируса на СПИН. Разпространителите на хероин, с цел увеличаване на количеството, винаги прибягват до смесване с други вещества - пудра захар, сухо мляко, кодеин, дори черен пипер, стрита тухла, тебешир, стрихнин. прах за пране, стьклена вата. което може да причини отравяния, увреждане на кръвоносните съдове, смърт.

Новини, свързани с Хероин