Произхождение на св. Кръст (Водосвет) (Начало на Богородичния пост)

Произхождение на св. Кръст (Водосвет) (Начало на Богородичния пост)

Православната църква е в навечерието на Богородичния пост.

На 2 август 2019 г, петък, на богослужението става Поизхождение - изнасяне на Св. Кръст Господен. Започва постът, посветен на Майката Божия, който продължава до 15 август.

Вечерта се отслужва Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица.

През първите дни на поста Молебният канон се отслужва във всички храмове на Българската православна църква на 3 и 4 август.

Според църквата "пост телесен без пост духовен" не допринася за спасението на душата. Постенето не е самоцел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние, изповед и вземане на причастие, то се превръща просто в диета.

"Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист? Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза? Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети?", пита св. Анастасий Велики.

Основната цел на поста е като потискаме страстите и желанията на плътта, да възстановим нарушената хармония в душата. Човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си прегрешения и да търси опрощение, съветват духовниците.

Светите отци съветват също да не предприемаме прекалено тежък пост, в резултат на което или съвсем да изоставим въздържанието, или да се възгордеем. Всеки, който е постил, знае, че разумният пост не изтощава, а носи лекота, съсредоточеност, трезвост, радост, чистота, съветват духовниците.

Кратък линк