Девет годишни деца се развличат с алкохол и наркотици

,

Оказва се, че възрастовата  границата на употреба на  наркотици при децата е застрашително ниска  – под петнадесетгодишна възраст.

 

Факт, на който трябва да обърне внимание всеки родител!

Тревожна е информацията и за случващото се с 8 – 9 годишни деца, постъпили в болница след злоупотреба с алкохол и наркотици.  Ниският  възрастов  праг, за рисковите ситуации с нашите деца спешно ни  поставя пред въпроса – Как се забавляват децата ни в свободното време? Познаваме ли ги добре?

 

Нарасналата употреба  на ПАВ недвусмислено показва, че всички видове дроги притежават характеристиката  – токсичност.

Научната информация относно увреждането на имунната система, не е нова. Не само пушенето на марихуана, но и останалите наркотици водят до имунотоксичност. Допълнително имат патологичен ефект, защото променят съзнанието  чрез директното действие върху мозъчната тъкан.

Психичните отклонения, под формата на апатия, депресия,безразличие  са  неизбежни. Мозъчните центрове , отговорни за  емоциите и биологичните ритми , които биват стимулирани , се оказват засегнати.

Изкуствената наркотична стимулация води до претоварване , изтощение и   деградация на организма.

От важно  значение за всеки родител  остава  информацията, как приемa на наркотици е твърде вреден  за младите хора, защото осакатява и без това сложният преход  към зрялата възраст, превръщайки го в мъчителен и комплициран.

 

Алкохолът е другият бич  за тиинейджърите.

Честата злоупотреба с алкохол, изправя подрастващите пред  много рискови ситуации, застрашаващи животът им.  Множество безсмислени  жертви  на злополуки по пътищата, са част от нашата действителност и са пряко свързани с предозирано  наливане с алкохол.


Здравето на нашите деца, е в нашите ръце като родители.  Да бъдем отговорни и бдителни за тяхното бъдеще, като им протягаме ръка  във всеки момент, в който имат необходимост от нашата обич и житейски опит.

 

                                                                             
Виктория Викторова

Кратък линк

още от нашия Блог