Наркотици

,

Терминът наркотици е широко понятие, което включва разнородни вещества, които имат способността да повлияват и нарушават човешките възприятия.

  Разнообразието от вещества, които променят химията на мозъка и оказват ефект върху съзнанието варират в широко многообразие.

Човешкият мозък се поддава на въздействието на разнообразието от видовете наркотици, които променят съзнанието и увреждат психичните параметри трайно.

Психотропните вещества оказват токсично въздействие в човешкият организъм и предизвикват колебания в равновесното му  състояние, които компенсира като недостиг с аналози от вън.

 Токсичността на широко разпространената марихуана поразява имунната система на човека. Основната активна съставка на марихуаната /THC/ при високи концентрации се локализира в далака.

 Далакът е средата, в която се произвеждат Т – лимфоцитите, чиято основна функция е борбата с рака и други инфекциозни заболявания.

Доказано е, че Т – лимфоцитите в организма на пушачите на марихуана са по – малко ефективни в борбата си срещу болестта.

Оказва се , че не само количеството на лимфоцитите е по – малко, но и действието на наличните лимфоцити е по –  слабо, когато влязат в съприкосновение с чужди агенти, които са потенциални причинители на инфекции.

Установено е, че имунотоксичността  е най – ясно изразена в случаите с пушене на марихуана и не само, а и  при употреба на други психоактивни вещества.

Наркотичните вещества имат  вреден ефект, като  поразяват директно мозъчната тъкан. Еуфорията, която първоначално предизвикват, постепенно води до необходимост от все по – големи и по – големи дози, като същевременно настъпват промени в ефекта, който наркотикът оказва върху мозъкът.

Първоначалните усещания постепенно  биват заменяни от чувство на отпуснатост, апатия, депресия, безразличие или други психични състояния.

Доказан факт е, как продължителната употреба на наркотични вещества променя структурата на мозъчната тъкан.

Мозъчните центрове, отговорни за емоциите и биологичните ритми, които са стимулирани, се оказват засегнати и с променени функции.

Научни доказателства регистрират как изкуствената стимулация води до претоварване, психофизично изтощение и деградация на организма.

Последствията от този факт, са навсякъде около нас.

Приемът на наркотици е доказано вреден за юноши и тийнейджъри, поради факта че затрудняват и без това сложния преход към зрялата възраст, превръщайки го в мъчителен и комплициран.

Основно дрогите са пряко  свързани с престъпността, нещастните случаи, убийствата и самоубииствата.

В действителност всички видове наркотици се оказват  врагове на човешкия напредък.

 

                                                                           Виктория Викторова

Кратък линк

още от нашия Блог