Хронична умора

,

Хронична умора

Всички разновидности на умората  – изтощение, апатия, отпадналост, липса на енергия, слабост, отсъствия на всякакви желания, са едни от най – честите оплаквания и при двата пола.

Симптомите на умората могат да бъдат предизвикани от хронични инфекции и множество заболявания, които водят до общо отслабване на организма.

Умората може да бъде основен медицински проблем, но и страничен ефект на общото състояние на организма.

Тя се появява  при всеки човек, който работи прекомерно и почива недостатъчно. Не е задължително работата да е от физическо естество. Хроничното претоварване, независимо дали е умствено или физическо води до хронична умора. Проблемът може да се прояви посредством симптоми на нервност, безсъние или раздразнителност.

Хроничната умора има способността да оказва вреден ефект върху човешкото здраве. Възможно е да доведе до загуба на сложния въглехидрат, наречен гликоген, в мускулната тъкан и до натрупването на токсични химични вещества в кръвта като млечната киселина.

Доказателствени материали от клинични изследвания доказват, че умората променя метаболизма на засегнатия индивид. Оплакванията се изразяват обикновено в накъсано дишане,ускорен пулс,разширени зеници и повишено кръвно налягане.Кръвната картина също може да покаже увеличен брой на бели кръвни телца.

Всички изброени физиологични признаци са противоположни на онези, които се наблюдават при хора, намиращи се в състояние на почивка, която може да бъде под две форми: сън или състояние на медитация, което изисква едновременно отпускане и будност.

Прекомерната работа стимулира човешката физиология, но умората очевидно не оказва подобен ефект върху активността.

Страдащите от хронична умора не могат да работят пълноценно. Те се чувстват неспособни да се справят с всекидневните проблеми и да вземат правилни решения.

Тази неспособност да преценяват реалистично ситуациите води до широко разпространени симптоми от рода на неадекватно поведение и прекомерна раздразнителност.

Известни са няколко теории за изпадането на здрави хора в състояние на крайна умора.

Силни емоции като безпокойство, могат да отприщят приток на определени химични вещества в кръвта (кортизол или адреналин), които впоследствие довеждат до натрупване на токсини. Токсините в кръвта стават причина от своя страна за появата на умора. Един пример за този феномен е така наречената сценична треска, която е следствие от силно притеснение и безпокойство.

Афектите или отрицателните емоции предизвикват усещане за физическа слабост, неспособност на актьора да играе, объркване и в крайна сметка пълно изтощение и отчаяние.

Някои психолози отстояват хипотезата, че хората съхраняват в себе си множество неприемливи нагласи и представи. Ние потискаме тези представи, държим ги скътани дълбоко в себе си и това се постига с цената на прекомерно изразходване на умствена енергия , която психолозите обозначават с термина – психична енергия.Когато усилието стане прекалено голямо и до такава степен изчерпи запаса от психична енергия, се появяват признаци на умора.

Умората може да засегне хора без определена цел в живота, хора,  които разполагат с прекалено свободно време, които са отегчени или попаднали в капана на сивото ежедневие.

Когато получат шанс  да се измъкнат от рутината и да се заемат с нови проекти, поставяйки си определена цел, те обикновено автоматично се отърсват от усещането за умора.

Умората може да бъде причислена към категорията на проблемите, свързани с глобалната нагласа на личността. Причини водещи до умора са отегчение, незаинтересованост,  липса на ентусиазъм.

От полярната страна са – интерес, заинтересованост, ентусиазъм и желание за живот, като това са нормалните аспекти на идеално здраве.

Здравето, само по себе си е състояние, за което носим лична отговорност.

Виктория Викторова

Кратък линк

още от нашия Блог