Пушенето на наргиле - новата заплаха за общественото здраве

22-08-2017 Най-пристрастяващото и най-опасното: наргилетата!

Новата мода сред студентите, дори и учениците  "пушене на наргиле” е новата заплаха за общественото здраве.

Най-големият мит или по-скоро слух за наргилето, e че "не е вредно, колкото цигарата" и "не съдържа никотин". Нито едното, нито другото е вярно!

Пушенето на наргиле е вековна традиция на ароматизирано пушене, което цигарата не може да даде. Предполага се, че то е по-малко вредно и пристрастяващо от пушенето на цигари или други форми на тютюн, но това е само предположение. Редица проучвания сочат, че пушенето на наргиле всъщност може да бъде силно пристрастяващо и може би дори по-вредно!

В наргилето има ТЮТЮН, което само по себе си е достатъчна предпоставка за опасения и внимание.

Не малко са случаите, при които се експериментира и се добавят различни други нерегламентирани съставки към тютюна, което може да има непредсказуеми последствия.

Твърди се, че водата в наргилето намалява вредните химикали на тютюна, но водата няма свойства за намаляване на вредните химикали.

Изследователите установяват, че пушачите на наргилета вдишват много повече дим от обикновения пушач на цигари, както и че те го вдишват за по-продължителен период време.  

Известно е, че димът от наргилето съдържа вредни компоненти като никотин, въглероден монооксид и канцерогени и може да съдържа много по-голямо количество катран и тежки метали отколкото цигарения дим.

Последните проучвания показват, че високите нива на токсини и канцерогени, които пушачите на наргилета вдишват могат да доведат до сърдечни заболявания, рак на белия дроб и респираторни заболявания. И дори никотина да се филтрира до някаква степен през водата, учените предупреждават, че пушещите наргиле са изложени на достатъчно количество никотин, за да могат да се пристрастят.

 

Друго едно проучване от 2010 година проведено сред жители в Монреал от д-р Дженифър О'Лоулин от Университета в Монреал сочи, че младите, които пушат наргиле са много по-склонни да употребяват и незаконни наркотици. Данните са за младежи на възраст от 18 до 24 години -като една трета от тях, съобщават за употреба на наргиле, както и че са използвали и други нелегални по-силни наркотици, различни от марихуана.   

 

 Други имена на наргилето:  хука, шиша, бонг водна-тръба (Hookah, shisha, bong, water-pipe)

Кратък линк

Още Новини