Библиотеката- вчера, днес и утре

,

     Ако излезем на улицата и попитаме всеки кога за последно е бил в библиотеката, отговорът би ни изненадал. Отговорът вчера, днес и утре би бил коренно различен.

    Във времето библиотеката е съхранявала паметта на поколенията, събирала е хората жадни за култура. Днес, когато сме в библиотеката чувството ни е някак различно, непознато, защото сме свикнали да четем вкъщи. От друга страна заменихме повечето книги с таблети и компютри. Мисля, че в момента ние сме се отдалечили от естествения и физически допир с книгата. Изгубихме тайнствения свят, който ни разкрива книгата. Когато четем ние си представяме света такъв, какъвто ние бихме искали да е. Като художници рисуваме до най- малкия детайл, а филма ни дава всичко това на готово. Отнема ни правото на мечта. Когато държим книгата в ръце тя говори за себе си, за историята си. Като я разгънем виждаме кога е написана и кой е авторът. А при електронния вариант разкрива кой е споделил информацията.

   Несравнимо е чувството, когато сме в библиотека, музей, галерия и може да се доближим до истинското богатство, което съхраняват годините. Въпреки трудностите в далечното минало са се старали да запазят това, което е ценно и са се борили да съхраняват и да напишат нашата история. Но поради липса на технологии те преписвали книгите на ръка(пример за История Славянобългарска,преписана от Софроний Врачански). А днес можем едно копие с едно копче, но няма да има толкова много книголюбиви хора.

  В бъдеще мисля, че електрониката ще навлиза още и още в употреба, но моите опасения, затова ще са, че ще има все по- малко истинско знание и ще се отдалечаваме все повече от истинския автор на книгата. Ето защо е необходимо да се запазят музеите с артефактите си, библиотеките с книгите си и галериите с художествените произведения.

   В бъдеще искам хората да мислят коренно различно и да познават и пазят историята си чрез книгата, защото ви уверявам, че така ще имаме по- богато бъдеще.

 

Зара Борисова Милушева
ученичка от VII клас, II ОУ „Димитър Благоев“, град Благоевград

 

Кратък линк

още от нашия Блог