зависимост

Компютърни игри докараха инсулт на 15-годишно момче

15-годишен тийнейджър от Китай постъпи в болница след инсулт, предизвикан от денонощното му седене и играене на компютъра.

По информация на световните агенции Цяобин е прекарвал 22 часа от денонощието пред екрана на компютъра си. Но състоянието му се влошило драстично през февруари, когато заради пандемията от коронавируса училищата в Китай бяха затворени и учениците минаха в електронен режим на обучение.

По думите на майка му синът ѝ е седял в стаята си при затворени врати и прозорци постоянно и всеки път, когато го питала какво прави, той ѝ отвръщал, че учи онлайн.

Зависимостта като медицинско понятие

Зависимостта има обективна медицинска дефиниция с практическо използване в интервенцията при наркомани, алкохолици, пушачи.

От края на XIX век зависимостта влиза в списъка на душевните болести: злоупотреба, зависимост, абстиненция.

Професионалната литература признава, че познанията за механизмите на адиктивните поведения са ограничени.

След цял век научни разработки още не е намерено ефикасно лечение: ключът за една бърза, тотална и окончателна ремисия остава скрит.

Работохолизъм

Работохолизмът е патологична свързаност на субекта с работата му, която се характеризира с натраплива потребност да ѝ посвещава все повече време и енергия.

Работохоликът поддържа патологична връзка с една работа, която отклонява от обективната ѝ цел. Той буквално се дрогира с работа, не може да спре, за да си почине във ваканция или в края на седмицата.

Това явление е описано в Япония и при американските юпита.

Хашиш

Хашишът (от арабски hachich, индийски коноп ) е психотропен препарат, богат на тетрахидрокарабинол, на основата на смола от канабис, широко употребяван днес под форма на цигари, смесен с тютюн.

Смолата от канабис е основа за приготовление на хашиш. Може да се получи в малки количества при разтъркване между дланите на смолистите връхчета на женските растения. Най-старият начин е събиране на смолата, полепнала по кожата и кожените престилки на работниците в плантациите.

Днес хашишът се получава по механичен начин.

Как изглежда навлизането в наркотичната зависимост?

Първоначално трябва да се вземе под внимание следният факт: индикациите са винаги едни и същи – училищен стрес или семейни проблеми, любовна мъка, кризи в търсенето на собствената идентичност, масивни-контакт проблеми, недоволство от околния свят, дори съвсем „нормални“ явления през времето на пубертета. И изведнъж е налице пропастта.

Така пробващите лица „узряват“, за да попаднат в ръцете на дилърите, които се появяват в училищния двор или при младежки събирания и най-често безплатно предлагат „помощ“ за излизане от заплетена ситуация.

Привикване към покупки

Касае се за едно привикване без дроги, което се характеризира с циклична потребност да се купуват по един натраплив начин различни предмети, които не са необходими и за които често липсват парични средства.Купените предмети варират според хората: дрехи, обувки, козметични средства при жените и части за кола, материали по информатика, дрехи при мъжете. Те рядко се използват и най – често се захвърлят след покупката. Фиксацията на субекта е върху покупката, а не върху притежанието.

Зависимост

Способността за привикване на всяко лице към приемане на дрога е форма на зависимост.

Прекъсването на тази практика води до психичен и физически дискомфорт, който провокира лицата да продължат с консумацията на ПАВ.

Зависимостта отговаря на едно адаптивно състояние на организма, на един нов хомеостазен баланс при продължителен прием.

Спирането на консумация води до едно особено състояние на липса, което зависимото лице бърза да запълни отново с практика на употреба/ независимо дали се касае за наркотик, алкохол, тютюн, психотропни медикаменти  и др./.

Зависимост от „мрежата“

Поради лесна достъпност и социално признаване, световната мрежа Интернет твърде лесно може да стане обект на зависимост. Тук попадат  лица, които в усилията си да запълнят една празнота, търсят убежище, търсят бягство от реалността. Заместването на реалното с виртуалното се превръща в начин на съществуване.

Според американския психиатър Ивън Голдберг „привикването към Интернет може да доведе до отричане или избягване на други проблеми в текущия живот.“

Появата на този актуален виртуален свят, показва  дълбока криза на човешката  представа.

Давайки на детето си смартфон, вие „все едно му давате наркотик“

Смартфоните имат ефект, сходен с този на наркотиците. Може би ви звучи ужасно и ви кара да се чувствате неловко, но това е истина. Давайки на детето си смартфон, е като да му дадете наркотик. Британски експерт в областта на пристрастяванията прави това заключение, след като известно време наблюдава засилващата се мания сред подрастващите. Милиони хора прекарват деня си, скролвайки новините, които получават в социалните мрежи, като се надяват да намерят нещо интересно в Инстаграм или Фейсбук. Е, именно тази рутина може да стане пристрастяваща, така както наркотика или алкохола.

В Италия искат да лекуват пристрастяването към мобилните телефони

Антиелитарното Движение 5 звезди в Италия (Д5З) е разработило закон, насочен към предотвратяване и третиране на нарастващото явление на пристрастяване към мобилни телефони и компютри, особено сред младите хора.

Законопроектът се стреми да повлияе върху така наречената “фобия без мобилен телефон” (известна още като “номофобия”) или страхът да няма редовен достъп до социални мрежи или приложения за съобщения.

Проектозаконът предлага образователни програми за родители, за да откриват прекомерната употреба на мобилни телефони при деца.

Pages

Subscribe to RSS - зависимост