България е на първо място по смъртност от тютюнопушене в Европа

Новини за 01.06.2020

България е на първо място в Европа по тютюнопушене сред децата на 11 и 15 години. Това показва проучване на Световната здравна организация в 45 европейски страни, оповестено в Световния ден без тютюнопушене.

Според изследването пушачите сред 11-годишните у нас са 9%.

Момичетата на 15 години, които пушат, са много повече от момчетата. Пушат 38 процента, докато момчетата са 26 на сто. На тази възраст не пушат само 36 % от децата.

От изследването става ясно, че България е уникална с това, че момичетата пушачи у нас са с 10% повече от момчетата.
Според експертите това засяга пряко демографското развитие на страната, а причината основно се крие в семейството.

Д-р Гергана Гешанова - Коалиция за живот без тютюнев дим: Пушим в колата, пушим в апартамента.Това е лош пример и той не се обсъжда. Държавата също дава лош пример, тъй като тя създава някакви забрани, които не спазва. На обществени места има забрана, а почти навсякъде се пуши, което също така е лош пример.

Според представителите на СЗО у нас българското правителство трябва да забрани всякакви форми на реклама и промотиране на тютюневи изделия.

Необходимо е и въвеждане на здравно образование сред децата и учениците.

Д-р Михаил Oколийски - представител на офиса на СЗО в България: Работим съвместно с Министерството на здравеопазването и се опитваме да въведем здравното образование в училищата. Това трябва да се случи още тази есен. В противен случай последствията ще бъдат фатални.

Според сравнително проучване на фондацията "БлуЛинк" през последните шест месеца у нас много повече хора са загубили живота си заради цигарите, отколкото от Covid-19. А по света 3,5 милиона човека умират всяка година от тютюнопушене.

Източник: https://news.bnt.bg/news/balgariya-e-na-parvo-myasto-po-smartnost-ot-tyutyunopushene-v-evropa-1057373news.html

 

Кратък линк

Още Новини