Д-р Симидчиев: Поведението ни към вируса е разделено, затова сме на челното място по заразени в Европа

Новини за 24.11.2020

"Поведението и отношението ни към вируса е разделено и затова сме на челното място по заразени в Европа". Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред БНТ.

 

"Колкото и тестове да правим, винаги се въртим около 40% положителни. Ако се спазват мерките, вирусът може да се спре, но те не се изпълняват. Още спорим трябва или не да носим маски", каза още д-р Симидчиев.

"Много е важно освен да спираме учениците от присъствената форма на обучение, да ги спрем и от събиране с групи деца и извън училищата. Присъственото обучение увеличава заразата многократно, но не и заболеваемостта. И детските градини и яслите са място за зараза", обясни експертът. Според него след локдауна ще спаднат първо обажданията към Бърза помощ, хоспитализациите и след това броят на хората в интензивни отделения.

"За 2 седмици ще видим резултат от новите мерки и спад на смъртността. Заразата обхвана по-дебел слой от нашето общество, сред тях за жалост и млади хора с хронични заболявания", каза пулмологът. Той изтъкна, че малко хора преболедуват повторно, като имало възможност вирусът да се е реактивирал у нас, т.е да не е излизал от организма ни.

"Големият процент от хората няма да боледуват наново. Груповият имунитет се прави с ваксинация", категоричен бе д-р Симидчиев  и разкри, че той ще е сред първите, които ще поискат да се ваксинират срещу COVID-19. 

Пулмологът обясни, че хората с коронавирус, поставени на домашно лечение, е важно да си измерват сатурацията (бел.авт. - кислорода). Пулсоксиметърът показва кога пациентът е рисков и може би се налага да се хоспитализира, коментира експертът. "

Апелирам хората да спазват мерките - миене на ръце и носене на маски", призова д-р Александър Симидчиев. 

Кратък линк

Още Новини