Златно завръщане с 2 купи и 8 медала за българските ученици от Олимпиадата на Метрополисите

Новини за 10.09.2019

Късно тази вечер на летище София MediaBricks.bg посрещна българските гимназисти, които се завърнаха с 2 купи и 8 медала от Олимпиадата на Метрополисите. В Москва едни от най-добрите ни ученици по математика, физика, химия и информатика спечелиха 2 златни, 5 сребърни и 1 бронзов медали в конкуренция с над 40 отбора от най-големите градове в света. Към индивидуалните отличия софийските гимназисти прибавиха и две купи – една за второ място в общото отборно класиране и купа за победители в блиц кръга.

Златните медали завоюваха Евгени Кайряков (математика) и Дамян Францов (химия). Сребърните отличия са за Светлин Лалов (математика), Андон Тодоров (информатика), Александър Радославов (информатика), Иво Петров (физика) и Васил Николов (физика). Бронзовото отличие спечели Явор Пеев (химия). Техни ръководители в Москва са Ани Божикова (химия), Стойчо Стоев (математика) и Илиян Петров (физика).

Олимпиадата на Метрополисите е международна надпревара за отбори по природни науки. Тя се провежда в Москва вече четвърта година. В нея участват ученици от 14 да 18 годишна възраст, които учат в най-големите метрополиси в света. Всеки от отборите се състои от 8 състезатели, по двама за четирите предмета – физика, химия, математика и информатика.

Състезанието се провежда в две направления. Основното е индивидуален турнир по всяка от дисциплините. Отделно от това се прави и отборно блиц състезание в рамките на 2 часа тимовете решават 80 задачи. Тук водещото е времето за справяне със заданията.

В основната надпревара състезателите участват в два кръга различни за всяка дисциплина. Химиците и физиците освен теоретични задачи имат и експериментални. А математиците и информатиците решават задачи и през двата състезателни дни. Журито на надпреварата е съставено от известни учени и професори от цял свят.

Тази година в Москва се събраха над 40 отбора от Ню Йорк, Астана, Берлин, Братислава, Делхи, Хонг Конг, Истанбул, Лайпциг, Милано, Шанхай, Тел Авив, Бостън, Мадрид и други. Надпреварата се проведе от 2 до 7 септември.

 

 

https://mediabricks.bg/златно-завръщане-с-2-купи-и-8-медала-за-бъ/?fbclid=IwAR2wpKv3qeQ4awG6sDxZXvdZ-5sHxn6u9yt0WwHB7loYDCgcG6EV_YqTbgs

 

Кратък линк

Още Новини