Исландия-пример за подръжание в борбата срещу злоупотреба с наркотични вещества след младежите

Новини за Кокаин 19.03.2020

Исландия може да бъде определена като  най-прогресивната страна в света за намаляване на злоупотребата с наркотичните вещества сред тинейджърите.

За  повече от 4 десетилетия не е изобретен по-обещаващ подход с цел ефективно намаляване на злоупотребата с наркотичните вещества.  В тази  красива и слабо населена скандинавска страна (население = 332 000) в  края на 90-те години, всяка петъчна и съботна вечер сме наблюдаваме орди от пияни тийнейджъри по улиците на Рейкявик.

Днес, близо 20 години по-късно, сме свидетели на безпрецедентния успех на Исландия в предотвратяването на злоупотребата с наркотични вещества сред тийнейджърите.В графиката по-долу е видно, че напредъкът на Исландия е огромен. От 1998 г. до 2016 г. процентът на 15-16-годишната исландска младеж, пияна през последните 30 дни, намалява от 42% на 5%; ежедневно тютюнопушенето е намаляло от 23% до 3%; и след като един или повече пъти е използвал канабис, е спаднал от 17% на 5%. Тези резултати са наистина феноменални!  Средствата за постигане на тези блестящи резултати са следните:

1.Насърчаване на алтернативни дейности за отдих, 2.Укрепване на семейните връзки, подобряване на самоефикасността-по-лесно и отговорно отношение към другите.3. Разширяване на най-ефективните стратегии за борба с престъпността и злоупотребата с наркотици.4. Предотвратяване на рискови ситуации след младеьите. Рисковите младежи могат да съсипят  живота си  чрез наркотици и престъпления .Исландия успя да въведе тези стратегии в национален мащаб... Другите държависледва спешно да обмислят да вземат пример от Исландия.

Кратък линк

Още Новини