Кардиолог разкри как ни влияят скоковете в температурите

Новини за 12.07.2018

15 градуса разлика в температурите у нас ден след ден. Ако до вчера не излизахме без връхна дреха, от днес вече отново става горещо.

В неделя пък предстоят магнитни бури. Сриват ли климатичните промени здравето ни? „При температура между 18 и 25 градуса е най-ниската сърдечносъдова смъртност. При горещините на повечето хора кръвното спада, а това значи по-малко инфаркти и инсулти”, обясни пред Нова телевизия кардиологът доц. д-р Сотир Марчев. По думите му лятото е добрият период за сърдечноболните. Сега е времето за повече движение и пътешествия. „Нас ни пречи прекалено рязкото застудяване.

Когато прекалено рязко спаднат температурите, тогава кръвоносните съдове се свиват и тогава болницата се напълва“, допълва той Специалистът обясни и защо някои хора имат главоболие или болки в ставите, когато стоят на климатик.

„Като кардиолози убеждаваме нашите пациенти да спрат цигарите, а не да ги сменят с електронни или бездимни”, коментира още доц. Марчев. „На хората, които не могат да спрат да пушат, им препоръчваме никотин-заместваща терапия. Това са лепенки и хапчета. Електронните цигари са третото най-добро нещо. В тях има никотин, който се изпарява и се диша само той. 

Никотинът причинява пристрастяване, но не и рак. Проблемът е, че за да се изпари, има допълнителни субстанции, чийто дългосрочен ефект върху здравето не е ясен”, поясни още кардиологът. Той бе помолен да коментира и спрените лекарства, в които се твърди, че има вредни субстанции. „Спрени са някои партиди на някои лекарства, за които има съмнение, че съдържат микроскопични дози замърсяване с нитрозамини, които дадени в огромни дози на гризачи, могат да им причинят рак. Затова те са спрени до изясняване на ситуацията, а не са дадени за унищожаване, поясни доц. д-р Сотир Марчев. 

Той препоръча на хората да четат опаковките на лекарствата за наличието на валсартан. Ако такъв липсва, няма от какво да се притесняват.

 

https://www.blitz.bg/obshtestvo/zdraveopazvane/kardolog-razkri-kak-ni-vliyayat-skokovete-v-temperaturite-sega-mu-e-vremeto-da-video_news613132.html#

 

Кратък линк

Още Новини