Китай призна: Имаме живи проби от коронавирус в лаборатория в Ухан

Новини за 26.05.2020

Лабораторията в Ухан разполага с три живи проби от коронавирус от прилеп. Това призна директорката на Китайския институт по вирусология в Ухан - Уанг Яниу, в интервю за местна медия.

Тя обясни, че от 2004 г. насам институтът в Ухан е успял да изолира няколко такива проби. В момента имаме три живи проби, но тяхната прилика със SARS-CoV-2 е едва 79,8%, поясни Уанг. По нейни думи имало очевидна разлика.

В този смисъл изследователката определи като "изфабрикувани" спекулациите, че заразата с новия коронавирус е тръгнала именно от института в Ухан, пише news.bg. Тя посочи, че лабораторията е получила за първи път проби от SARS-CoV-2 на 30 декември.

"Преди това изобщо не го познавахме, не го бяхме срещали или проучвали. Всъщност, както всички останали, изобщо не подозирахме, че този вирус съществува", увери Уанг.

"Как може да е тръгнал от нашата лаборатория, след като никога не сме го имали?", недоумява тя.

Припомняме, на 30 април президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е убеден, че COVID-19 е бил създаден в лаборатория в Ухан. Дни по-късно държавният секретар Майк Помпео посочи, че има "огромно доказателство", че коронавирусът е възникнал в китайска лаборатория.

От Института по вирусология в Ухан обаче категорично отричат обвиненията. От своя страна Световната здравна организация съобщи в началото на май, че има доказателства, че вирусът е възникнал по естествен път.

 

 

 

 

 

http://bradva.bg/bg/article/article-184032?fbclid=IwAR0cWuT2GvYxkaiDAYEH66ttGQ2d9tO4Low2dMjZHi8ZbVTCfe3l7HlWtLQ#.Xs0exrX5UdV

Кратък линк

Още Новини