Много голям процент от катастрофите и друго антисоциално поведение се свързват с марихуаната

Новини за 22.03.2017

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АС НА БЛС
Д-Р ЮЛИАН ЙОРДАНОВ
 

УВАЖАЕМИ Д-Р ЙОРДАНОВ,

         В отговор на запитването на Общински съвет по наркотични вещества Благоевград, относно ползването на марихуана от деца, ученици и родители и битуващото оправдание за „медицинската й полезност” Ви уведомявам, че в България от 2004 година притежанието и е криминализирано, съгласно член 354а от Наказателния кодекс.

В изследване от 2009 година е установено, че 42% от учениците са опитвали марихуана, 31% вярват, че марихуаната е най-безвредният наркотик, а България е сред 5-те  страни, в които  най-висок процент 15 годишни тийнейджъри са пушили марихуана, сочи изследване на СЗО, проведено в 42 страни.

Основание за инкриминиране употребата и притежанието на канабис са:

1/ физиологични проблеми, свързани с церебрална атрофия, увреди на хромозомите и вродени дефекти в развитието при деца от майки, употребяващи канабис;

2/ промяна в паметовите функции;

3/ влияние върху умствените способности;

4/ влияние върху репродуктивната система;

5/ канцерогенност;

6/ психологически ефекти с прояви на зависимост и риск от развитие на психози;

7/ промяна в социалната ориентация и интерес към използването на други видoве психоактивни вещества.

Следва да се има предвид, както острата така и хроничната канабиноидна токсичност.

Острата канабиноидна токсичност е свързана с конюнктивална инекция, нарушена координация, намалена мускулна сила, понижаване на артериалното налягане до колапс, летаргия, намалена концентрация, удължено реактивно време, нарушен говор. Високи дози THC водят до объркване, амнезия, налудности, халюцинации, страх и възбуда. Дълго употребяващите могат да развият параноя, паник-атаки, страх или дисфория, нарушена когнитивна функция. При деца 250 – 1000 mg хашиш довеждат в рамките на 30 min до брадикардия, цианоза, тежка хипотония  и апнея.

При продължителна системна употреба се проявяват следните токсични ефекти:

Кардиоваскуларни: повишена сърдечна честота от 10 до 100% в продължение на 2-3 часа; периферна вазодилатация с колапс; исхемични атаки до миокарден инфаркт, застойна сърдечна недостатъчност или инсулт;

Респираторни: преходна бронходилатация при остро отравяне; при хроничен прием след 8 годишна употреба се наблюдават кашлица, влажна продукция, хрипове и понижаване на дихателната функция с бронхит, сквамозна метаплазия на трахеобронхиалния епител и емфизем. Строго доказана е връзката между пушенето на марихуана и рака на орофаринкса и езика, носния и синусовия епител и ларинкса. Голяма част от нелегалната марухуана е заразена с вида Aspergillus, който довежда до инвазивна белодробна аспергилоза в имунокомпрометирани потребители.

Репродуктивни: при  експерименти с животни е строго доказана връзката между високи дози THC и понижена продукция на сперма и компрометираната и подвижност и жизнеспособност; THC нарушава нормалния овулаторен цикъл и понижава действието на FSH /фоликулостимулиращ хормон/, LH /лутеинизиращ хормон/, пролактина, нарушава секрецията на половите хормони; THC преминава през плацентата и се натрупва в майчиното мляко; нарушава плацентарното развитие и хомеостазата, феталното хранене и обмяната на газовете в плода; застрашава от малформации, прееклампсия, спонтанни аборти и мъртво раждане; при бременни, употребяващи канабис по време на бременността са по-чести нелимфобластна левкемия, рабдомиосарком и астроцитом у децата;

Установено е, че канабиноидите понижават концентрацията на тестостерона и намаляват оплодителната способност на спермата; могат да доведат до дефекти у новородените деца в резултат на промени в хормоналния баланс  8-10 седмица от развитието на плода при бременни жени.

Психотоксични: дефицит на вниманието, паметови нарушения, депресия, страх; 2 пъти по-голям е риска от развитието на шизофрения;

Зависимост и абстиненция: около 7-10% от злоупотребяващите с марихуана развиват поведенческа и физическа зависимост. Абстинентни прояви се развиват след 1 седмица ежедневна употреба и се характеризират с: раздразнителност, отпадналост, смутен нощен сън, страх,гадене,потене, саливация, повишена  телесна температура, тремор, загуба на тегло.

Според последните изследвания, марихуаната е на 11 място по вредност в списъка на вредните наркотични вещества. През 1970 година една цигара съдържа около 10 мг канабис, докато сега може да достигне до 60-150 mg. Прз последните години се рзпространява и AMP /цигара марихуана, напоена с формалин/.

Направеният обзор и проучвания потвърждават факта, че растителната марихуана (Sativex) не може да премине Фаза ІІІ на клиничните проучвания до сега. Някои синтетичните канабиноиди – агонисти на СВ1 рецепторите са на пазара в някои европейски страни (Nabilone  и Dronabilone) без убедителни резултати за ползата им?, други не могат да преминат Фаза ІІ (CT-3/ Аjulemic acid) и Фаза ІІІ (Dexanabinol), агонистите на СВ1 и СВ2 рецепторите (Cannabinor, HU 308, HU 331) не преминават Фаза ІІ (131), а антагонистите на СВ1 рецепторите (  Rimonabant / Acomplia и Taranabant / MK-0364 не са одобрени.

Опитът на  Drugs Enforcement Administration (DEA), САЩ (държавна агенция за наблюдение върху психоактивните вещества), споделен на работна среща в България, ноември 2016 г. показва, че на федерално ниво марихуаната продължава да не е разрешена за медицински цели, поради неуспешните клинични проучвания. DEA отчита твърде висока цена, която обществото плаща за разрешение на медицинската марихуана, поради това, че цената на лекарствата е висока, а много голям процент от катастрофите и друго антисоциално поведение се свързват с марихуана,  включително и такава за медицински цели.

Имайки предвид гореизложеното, концентрирайки се в кратце на международни проучвания и личен опит поддържам настоящия държавнически подход в Р България.

 

С уважение:
Проф. К. Канев
(Председател на Националния експертен 
специализиран лекарски борд по "Токсикология" 

 

Кратък линк

Още Новини