"Не ги наричайте герои", истории за жертви на мафията, представени в новата книга на Никола Гратери и Антонио Никасо

Новини за 11.06.2021

Новата книга на Гратери и Никасо е  на книжния пазар  от  09-ти юни.

Авторите: "Представянето на историята на тези, които са убити от мафията, мечтите им, надеждите им, но и смелостта им, е начин да не ги забравяме и да ги съживим"

Новата книга на Никола Гратери, главен прокурор на Катандзаро, и Антонио Никасо, професор по  история на организираната престъпност в  “Queen‘s University” в Канада, ще бъде в книжарниците от утре.  Заглавието  на книгата е емблематично: "Не ги наричайте герои". Книгата описва историите на няколко жертви на мафията, започвайки от  Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Съдържанието на книгата, обогатено с илюстрации от Джулия Томай, съчетава историите на убитите в  гр.Корлеоне Джузепе Летиция на 13 години; Пепино Месе; Джорджо Амброзоли; Карло Алберто; Росарио Ливатино; Либеро Граси; Дон Пино Почлиси; Леа Гарофало; Роко Гато; Джузепе Ди Матео; Джелсомия Верде; Анналиса Дуранте; Коко Кампилонго.

Историите им са  преплетени помежду си. Книгата "Не ги наричайте герои" е предназначена предимно за младата аудитория, като позволяват на всеки читател  да  открие и препрочете истории, които директно разкриват борбата срещу мафиите.

В съдържанието се откроява  основната идея  на двамата автори: " Тридесет години след смъртта на двамата магистрати, които не искат да бъдат наричани герои, Никола Гратери и Антонио Никасо си спомнят живота на  тези, които, гледайки мафията в очите, решават да защитят своите идеи и достойнство. Мечтите, надеждата, куражът им са начин да не забравяме и да си спомняме, че ако се направи  по нещо от всеки от нас, тогава може да се направи много".

В представянето на книгата си Никола Гратери и Антонио Никасо казаха следното: " Разказването на историята на онези, които са умрели от ръцете на мафията, техните мечти, техните надежди, но и смелостта им, е начин да не ги забравяме никога. Споменът за тяхната жертва  трябва да ни накара да се ангажираме да  се посветим на изграждането на една страна, която е наистина свободна от страха, но преди всичко от мафията. За всички, пророческите думи на Роко Гатато, убит от Ндрангета през 1977 г., трябва да се приложи следната мисъл: “Силата  на мафията лежи в нашата слабост, в страха ни"  Това са били думите му преди да го убият. Но ако всички се обединим, можем да ги победим. Те са малко, ние сме много”. 

Поради тази причина идеята на Гратери и Никасо е, че борбата срещу мафията трябва да премине от споделена отговорност на цялата институционална, културна, социална и икономическа система. „Днес повече от всякога се нуждаем от познание, но преди всичко от смели и недвусмислени избори. Начело на обществото трябва да бъдат тези, които не проявяват безразличие към реалната ситуация в обществото.  Само тогава  ни очаква добро  бъдеще.

Нека ги използваме, за  да изградим мостове,  да  обединим съвестта на тези, които вече не могат да издържат натиска на мафия, лицемерието и лъжите“- това са думите на Гратери и Никасо.

 

 

Източник: https://www.lacnews24.it/cultura/non-chiamateli-eroi-storie-di-vittime-di-mafia-nel-nuovo-libro-di-gratteri-e-nicaso_137793/

 

Кратък линк

Още Новини