Продължителната употреба на електронни устройства води до промени в съня

Новини за 11.01.2021

„Продължителната употреба води до големи промени - първоначално в раздразнение, в разсеяност, промени в съня“, каза пред БНР проф. Божидар Димитров, специалист по психофизиология, бивш директор на Института по психология на БАН и основател на Българското дружество по медицина на съня. 

Той призова преподавателите да отделят повече време за разговор и беседа с учениците и студентите. „Призив към преподавателите да говорят и беседват, а не да показват таблици и диапозитиви“.

Съществуват толкова много учебници, писани на хартия, че не е необходимо да се преповтарят и през електроника, подчерта проф. Димитров .

„Чисто физиологично екранът излъчва вълни, които пречат за образуването на мелатонина, който е основен фактор при заспиването. Често пъти прекарват много време в леглото, без реално да спят и стават чести събуждания. Това води до сутрешна разсеяност, нервност. Става едно пристрастяване, което на световно ниво е доказано, че е съвместимо с алкохолното и наркотичното

Източник: https://www.monitor.bg/bg/a/view/prodyljitelnata-upotreba-na-elektronni-ustrojstva-vodi-do-promeni-v-synja-243937

Кратък линк

Още Новини